ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ν. Δένδιας | Επίσκεψη σε Νιγηρία και Αγκόλα
Defence Redefined
Published on 10/01/2022 at 12:15

Στη Νιγηρία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ σήμερα Δευτέρα θα μεταβεί στην Αγκόλα.

Στη Νιγηρία ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζέφρι Ονγεάμα. Οι δυο υπουργοί μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν μνημόνιο διμερούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Νιγηρία ο κ. Δένδιας, αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υγείας Αντελέκε Ολορουνίμπε Μαμόρα και στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Νιγηρίας Ολουγέμι Ολουλέκε “Γέμι” Οζινμπάτζο.

Αύριο Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Ανγκόλα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τέτε Αντόνιο. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν μνημόνιο διμερούς συνεργασίας, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την υπουργό Υγείας Σίλβια Λουτουκούτα. Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο αθλητικό σχολείο Lubango όπου και θα προσφερθεί ελληνική δωρεά, παρουσία του υφυπουργού Νεολαίας, Φερνάντο Φρανσίσκο Ζοάο.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Επικράτειας αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό Μανουέλ Χοσέ Νούνες.

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο της Ανγκόλας Ζοάο Μανουέλ Γκονσάλβες Λουρένσο.

Διαβάστε επίσης: Κίνα | Επιδιώκει πρόσβαση στον Ατλαντικό μέσω Ναυτικής Βάσης στην Αφρική

Οι ανωτέρω συνομιλίες τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ανγκόλα, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο, θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις στην γειτονία της χώρας μας, καθώς και στην υποψηφιότητα για μια θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Στο πλαίσιο της συνέχισης της παροχής βοήθειας από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει την προσφορά δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19: 900.000 στη Νιγηρία, μέσω του μηχανισμού COVAX και 100.000 στην Ανγκόλα.

Η επίσκεψη αυτή, η πρώτη του υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό το νέο έτος, έπεται των επισκέψεών του στη Ρουάντα, τη Γκαμπόν και την Γκάνα, τον Νοέμβριο του 2021, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Εξουδετέρωσε ηγετικό στέλεχος των Ισλαμιστών στον Νίγηρα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This