Νορβηγία | Στέλνει αντιαεροπορικά NASAMS και Mistral στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 16/03/2023 at 18:55

Το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ανακοίνωσε την αποστολή 2 αντιαεροπορικών συστημάτων NASAMS και 100 αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral στην Ουκρανία.

Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS είναι νορβηγικής σχεδίασης, της Kongsberg Defence & Aerospace, η οποία το παράγει μαζί με την αμερικανική Raytheon Missiles & Defense. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει 2 αντιαεροπορικά NASAMS στην Ουκρανία, ενώ κατόπιν αιτήματος του Κιέβου αναμένεται οι δύο χώρες να παραδώσουν περισσότερα στο εγγύς μέλλον.

*Ο Υπουργός Άμυνας της Νοοβηγίας, Bjørn Arild Gram και ο Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Volodymyr Havrylov, στο Κίεβο.

Το NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), είναι αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντοπισμό, στοχοποίηση και αντιμετώπιση αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Κάθε σύστημα φέρει 3 εκτοξευτές. Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ AN/MPQ-64, τους εκτοξευτές με πυραύλους AMRAAM και το κέντρο διοίκησης πυρός (Fire Distribution Centre-FDC). Μπορεί να εμπλέξει μέχρι και 72 στόχους ταυτόχρονα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά NASAMS:

  • Εύρος ραντάρ: 75-120 χλμ
  • Τύπος αντάρ: X-Band (360 μοίρες)
  • Ωφέλιμο βεληνεκές: 30 χλμ (NASAMS 2 / AMRAAM), 50 χλμ (NASAMS 3 / AMRAAM-ER)
  • Χωρητικότητα εκτοξευτή: 6 πυραύλοι

Το σύστημα NASAMS χρησιμοποιείται ήδη από 12 χώρες και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2005. Ανάμεσα στους χρήστες είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, το Κατάρ, η Ουγγαρία, το Ομάν, η Αυστραλία και η Ινδονησία. Τον Νοέμβριο του 2022, η Raytheon κέρδισε συμβόλαιο 1,2 δις από τις ΗΠΑ για να προμηθεύσει την Ουκρανία με 6 εκτοξευτές NASAMS.

Επίσης, η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Ζελένσκι. Το σύστημα Mistral, το οποίο χρησιμοποιεί και η Εθνική Φρουρά, βρίσκεται στην Ουκρανία από το καλοκαίρι του 2022.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία | Πιθανότητα να αποστείλει άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της χώρας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This