Ναυπηγεία Ελευσίνας | Υπογραφή της συμφωνίας εξυγιάνσεως – Δεν θα ασχολείται αποκλειστικά με το Πολεμικό Ναυτικό
Defence Redefined
Published on 14/11/2022 at 13:29

Υπεγράφη η συμφωνία εξυγιάνσεως – μεταβιβάσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνος. Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Υπουργού και Υφυπουργού ΑΝάπτυξης, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022.

Το σχέδιο νόμου για εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, πέρασε με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Σεπτέμβριο, ενώ στην ολομέλεια «υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον οι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση δήλωσε απλά «παρών».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αναφέρθηκε στην προοπτική εξυγίανσης των Ελληνικών ναυπηγείων με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η αυτή, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΘΑ, έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι στην τελική ευθεία να αποφασίσει για κρίσιμης εθνικής σημασίας προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων. Πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση βάζει ως απαραίτητη προϋπόθεση να ναυπηγηθούν κάποια από αυτά και σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και να υποστηριχθούν και τα υπόλοιπα καράβια του στόλου που χρειάζονται συντήρηση. 

Πρόσθεσε πως λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή, τα πλοία πρέπει να είναι συνέχεια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, κάτι που συνεπάγεται με την ανάγκη ύπαρξης βιομηχανικής υποδομής. 

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως οι εργαζόμενοι που άντεξαν, στήριξαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τους επενδυτές, ανέφερε πως εκτιμά ότι θα πληθύνουν όταν συμφωνηθεί και η ναυπήγηση των ελληνικών πλοίων για το Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή θα εισέλθει και επενδυτικό σχήμα. Αυτό είναι το πλάνο ανέφερε, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον εκδηλωμένο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με θετικό όφελος αυτό έχει και για την εθνική οικονομία και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Απομένει το τελικό στάδιο, δηλαδή κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης κατά την προβλεπόμενη διαδικασία στα δικαστήρια, επεξεργασία, έγκριση και από εκεί και πέρα δρομολογείται η δημιουργία ενός στην ουσία καινούριου λειτουργικού ναυπηγείου υπό την διαχείριση της ΟΝΕΧ, τη συμμετοχή κεφαλαίων από το εξωτερικό και κατά πάσα πιθανότητα συμμετοχή κι ενός μεγάλου ναυπηγικού οίκου του εξωτερικού προκειμένου να συνδράμει στην ναυπήγηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο.

Γιατί, είπε κλείνοντας ο ΥΠΕΘΑ, το ναυπηγείο, όπως είναι δομημένο να λειτουργήσει, δεν θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ναυπήγηση και υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά θα εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες της Ελληνικής Ναυτιλίας. Άρα, πολλαπλό το όφελος.

Διαβάστε επίσης: Ναυπηγεία Ελευσίνας | Διάσωση θέσεων εργασίας και εξυγίανση – Δηλώσεις Πρωθυπουργού και ΥΠΕΘΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This