Ναυπηγεία Ελευσίνας | Διάσωση θέσεων εργασίας και εξυγίανση – Δηλώσεις Πρωθυπουργού και ΥΠΕΘΑ
Defence Redefined
Published on 05/09/2022 at 18:09

Πέρασε από την ολομέλεια του κοινοβουλίου το σχέδιο για εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Κρίσιμος πυλώνας για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία κατά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του ανέφερε πως επιτεύχθηκε η εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι να λάβουν πίσω όλα τα δεδουλευμένα, και να έλθουν σχεδόν 200 εκατομμύρια σε επενδύσεις στο Ναυπηγείο.

Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την “Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα”, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 τάχθηκαν εναντίον. Στην ολομέλεια «υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον οι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση δήλωσε απλά «παρών».

Είναι αδιανόητο τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μια χώρα η οποία έχει τον μεγαλύτερο στόλο στην εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως να μην μπορεί να επισκευάζει τα πλοία της στην Ελλάδα. Αυτό αλλάζει τόνισε και θα αλλάξει και στην Ελευσίνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε τοποθέτηση του στην βουλή ανέφερε πως τα ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται σχεδόν σε θέση οριστικής παύσης πληρωμών και απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την εξυγίανσή του. Στο τέλος αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπόψη στην κρίση των αρμοδίων, κατά τω νόμω Δικαστηρίων προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην έγκρισή τους. Έχει σημασία, όμως, να έρθει ενώπιον του Σώματος το σχέδιο προκειμένου αυτό να διατυπώσει τη σύμφωνη ή όχι γνώμη του, σχετικά με το γενικό θέμα της παροχής λύσης για την εξυγίανσης των «Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Η λύση, πρόσθεσε, είναι η βέλτιστη δυνατή. Αναλαμβάνει η εταιρεία, η εν λόγω, τη διαχείριση των Ναυπηγείων, έχει δείξει δείγματα γραφής από τη διαχείριση άλλου ναυπηγείου και οδηγεί τα ναυπηγεία αυτά στη νέα τους εποχή. Και δεν έρχεται να διεκδικήσει ή να πάρει κάποια προίκα από το Πολεμικό Ναυτικό προσυμφωνημένη, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Ο ΥΠΕΘΑ τόνισε πως, σε αντίθεση με την τοποθέτηση του ΜέΡΑ25, δεν έχει διαγραφεί ούτε ένα ευρώ από το χρέος των ναυπηγείων στο Πολεμικό Ναυτικό και δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» ούτε ενός ευρώ χρέους προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστε επίσης: Ν. Χαρδαλιάς | Απαντήσεις για κορβέτες, Ελληνικά ναυπηγεία και εξοπλισμούς Στρατού Ξηράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This