ΝΑΤΟ και ΕΕ κάνουν λόγο για δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream
Defence Redefined
Published on 28/09/2022 at 15:30

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφεραν σε δηλώσεις τους πως οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream οφείλονται σε δολιοφθορά.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από δολιοφθορά και προειδοποίησε πως θα υπάρξει η ισχυρότερη πιθανή απάντηση σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ένωσης επισημαίνει ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε επίσης τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε σκόπιμες ενέργειες, όχι σε ατύχημα. Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Μπάιντεν | Κυρώσεις σε Ρωσική οικονομία, τέρμα στον Nord Stream 2 και αποστολή επιπλέον στρατευμάτων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This