ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΝΑΤΟ | Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ για το Αφγανιστάν
Defence Redefined
Published on 18/08/2021 at 17:55

Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τηλεδιάσκεψη, συγκάλεσε για την Παρασκευή 20 Αυγούστου και με θέμα το Αφγανιστάν, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είχε προηγηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ενώ τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού.

Τέλος, τόνισε πως για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν ετέθησαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο πεδίο και το διαμορφούμενο νέο τοπίο στη διεθνή σκηνή. Συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ | Καλεί σε τερματισμό της βίας και εθνική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This