ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Πρώτη κατάρριψη Bayraktar TB2 – Τα σενάρια της νέας εξέλιξης – Φωτογραφίες & VIDEO

Defence Redefined
Published on 21/10/2020 at 16:17

Σκόρπισε τον πανικό και τον όλεθρο στις επίγειες μονάδες του Αμυντικού Στρατού της αυτοανακυρηχθήσας δημοκρατίας του Αρτσάχ. 

Το τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος επίθεσης  (UCAV) Bayraktar TB2, διαδραματίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν την 27η Σεπτεμβρίου, στην διαφιλονικούμενη επαρχία του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. 

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει δεκάδες ντοκουμέντα από πλήγματα μεταξύ άλλων εναντίων αντιαεροπορικών συστημάτων, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, φορτηγών γενικής χρήσης αλλά και προσωπικού (με πολύ σκληρά πλάνα).

Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι ο συνδυασμός των τουρκικών UCAVs – ισραηλινών αιωρούμενων πυρομαχικών (drones “καμικάζι”) αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος  στα χέρια των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το οπτικό υλικό που αποδεσμεύει το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, που ως επί το πλείστον αποτελείται από πλήγματα των υπόψη συστημάτων αφού αμφότερα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα του στόχου τον οποίο προσβάλλουν με ακρίβεια, ακόμη και εντός ορυγματών μάχης!

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Με χρήση UAVs καταστροφή αντιαεροπορικών μέσων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο- VIDEO

Εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο απεικονίζουν τα συντρίμμια ενός Bayraktar TB2 που φέρεται να καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του Αρτσάχ πρόσφατα. Οι δυνάμεις του Αρτσάχ με την προφανή στήριξη των Αρμενικών ενόπλων δυνάμεων φέρεται να έχουν καταρρίψει τουλάχιστον 1 UCAV του είδους, δήλωση την οποία συνοδεύουν και με φωτογραφικό υλικό (εν αντίθεση με άλλες προηγούμενες αξιώσεις για τα υπόψη μέσα).

Με βάση αυτό το δεδομένο θα μπορούσε να εξαχθεί ότι ένας πιθανός λόγος για την κατάρριψη των Bayraktar αποτελεί είτε η χρησιμοποίηση ενός νέου τύπου αντιαεροπορικού όπλου, είτε ενός προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο παρεμβάλει τον έλεγχο του UCAV από τον χειριστή εδάφους, είτε λόγω χρησιμοποίησης των εν λόγω αεροχημάτων σε πιο πυκνό δίκτυο αντίπαλης αεράμυνας.

Μια άλλη άποψη, όπου σύμφωνα με το Avia-Pro ενστερνίζονται πολλοί ειδικοί, είναι ότι πολύ πιθανόν ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας να έχουν συνδεθεί στο δίκτυο της αντιαεροπορικής άμυνας της Αρμενίας και να διευκόλυναν τον εντοπισμό και την μετέπειτα κατάρριψη των υπόψη  UCAVs.

Παρά την διαφαινόμενη μεγάλη απώλεια αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς (SHORAD) τύπου 9K33 OSA (για τα οποία υπάρχει πληθώρα σχετικών βίντεο εν αντίθεση με ισχυρισμούς για καταστροφή συστημάτων TOR M1) η Αρμενία διαθέτει προηγμένα TOR-M2MK τα οποία ενδεχομένως να έχει αναπτύξει επιλεκτικά στο μέτωπο. Και αυτό διότι η κυρία αποστολή των υπόψη συστημάτων είναι η προστασία συστημάτων μεγαλύτερης αξίας όπως τα S300 και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων. Το υπόψη σύστημα μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση από 1000 εώς 12000μ  και σε ύψος από 10 έως 10000μ.

Διαβάστε επίσης: Προστασία ρωσικών κρίσιμων υποδομών με αναβαθμισμένο αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M2

Πιθανή απώλεια τους στο πεδίο θα ήταν καταλυτική για την αεράμυνα της Αρμενίας με ότι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν με πρόσφατη δήλωση του (18/10/2020) ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει 1 σύστημα S300 στην Αρμενία (συνολικά 2 από την έναρξη των επιχειρήσεων). 

Ένα άλλο μέσο που είδε σχετική επιτυχία απέναντι στα Bayraktar TB2, είναι το Pantsir-S1, το οποίο φέρεται να κατέρριψε αρκετά τουρκικά UCAVs στην Λιβύη, αλλά και στην Συρία. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Αρμενίας, ωστόσο οι συνθήκες του ΟΣΣΑ (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) προνοούν ότι, η Αρμενία έχει την ευχέρεια να αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα σε χαμηλές τιμές ακόμα και δωρεάν. Αυτή η εκδοχή αν και είναι επί του παρόντος απομακρυσμένη, δεν παύει να είναι ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τακτική χρησιμοποίηση των UAVs αλλά και των αιωρούμενων πυρομαχικών καθώς και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης τους, πρόκειται να απασχολήσουν αρκετά τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων διαφόρων χωρών συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου της Ελλάδας.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης: Ξαναχτίζεται ο Συριακός Στρατός | Δεκάδες χιλιάδες επιστρατεύονται – Σημαντική βοήθεια από Ρωσία και Ιράν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This