ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Οι τελευταίες εξελίξεις στην πόλη Σουσί – Οι μάχες συνεχίζονται – VIDEO

Defence Redefined
Published on 09/11/2020 at 14:05

Σφοδρές και πολύνεκρες μάχες, σημειώθηκαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Σουσί, στην αμφισβητούμενη επαρχία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το τελευταίο διήμερο, μεταξύ των αρμενικών αμυντικών δυνάμεων του Αρτσάχ και των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν αλλά και των Σύρων υποστηριζόμενων από την Άγκυρα.  

Από την περασμένη Πέμπτη, οι δυνάμεις του πεζικού του Αζερμπαϊτζάν κάτω από την κάλυψη βαρέως πυροβολικού και επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAVs, κατέλαβαν αρκετά υψώματα νοτιοανατολικά της Σουσί και κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο του πυρός στον δρόμο που συνδέει την πόλη με την περιοχή της διόδου Λατσίν η οποία συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. 

Ταυτόχρονα, οι Αρμενικές δυνάμεις απέκρουσαν αρκετές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη, προκαλώντας, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, βαριά πλήγματα στις δυνάμεις του Μπακού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του έχουν ήδη καταλάβει την πόλη.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Η στιγμής της επίθεσης στον Υπουργό Άμυνας του Αρτσάχ – VIDEO

Η δήλωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, ότι η πόλη έχει περιέλθει μετά από μάχες στις δυνάμεις των Αζέρων, προκάλεσε σύγχυση, αφού το αρμενικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πόλη, βρίσκεται ακόμα στα χέρια των Αρμενίων. 

Ο πολεμικός ανταποκριτής Semyon Pegov, του διαδικτυακού καναλιού “War Gonzo”, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη, ανέφερε ότι: 

“Οι μαχητές του Στρατού Άμυνας του Αρτσάχ είναι στο Σουσί.

Υπάρχει μάχη στο Σούσι. Υπάρχουν μάχες στα περίχωρα. Σκληρές μάχες. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτίθενται και προσπαθούν να διαπεράσουν. Οι στρατιώτες του αμυντικού στρατού αποκρούουν αυτές τις επιθέσεις κάθε λεπτό (χωρίς υπερβολή). Όλα είναι δίκαια.

Μπήκε ο στρατός των Αζέρων στην πόλη; Φυσικά το έκαναν. Στα περίχωρα Και μετά έφυγαν. Προσπάθησαν να μπουν ξανά; Προσπάθησαν. Προσπαθούν. Πήραν τον έλεγχο της πόλης και κρέμασαν σημαίες πάνω από το τζαμί / φρούριο; Σιγουρα οχι. Όλες αυτές οι φωτογραφίες / βίντεο ήταν πλαστά, τα οποία τα ίδια τα τηλεγραφικά κανάλια του Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισαν.

Φυσικά, η μάχη για την Σούσι είναι το κύριο γεγονός αυτού του πολέμου. Ο Αλίεφ (σ.σ πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν) δεν τους ανθρώπους του και τους ρίχνει στο μύλο κρέατος του πυροβολικού του Στρατού Άμυνας του Αρτσάχ. Γι ‘αυτό, αποκάλυψε ότι στο μέτωπο Martuni (οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποχωρούν εκεί) και στο Nakhichevan – έχουν μεταφέρει τις ειδικές δυνάμεις της ελίτ από εκεί στην επίθεση στο Σουσί. Η κατάσταση αυτών των ειδικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολη.

Ο Αλίεφ τα παίζει όλα. Στο Στεπανακέρτ το καταλαβαίνουν αυτό (σ.σ η ηγεσία του αμυντικού στρατού) και δεν πρόκειται να τα παρατήσουν. Η τύχη αυτού του πολέμου θα αποφασιστεί σύντομα.”

Βίντεο από War Gonzo κοντά στην πόλη Σουσί 

Σύμφωνα με το Southfront, η πόλη, είναι ακόμη κάτω από έλεγχο των αμυντικών δυνάμεων του Αρτσάχ, ωστόσο αρκετά περίχωρα της Σουσί, καταλήφθηκαν από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. 

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο-Καραμπάχ | Η εκεχειρία που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ κατέρρευσε αμέσως μετά την έναρξη της 

Η κατάσταση στις πόλεις Μαρτούνι, Μάρτακερτ και Λατσίν είναι πολύ καλύτερη για τους Αρμένιους. Η τάση των συγκρούσεων τείνει να αντιστραφεί, ελέω της αδυναμίας του Μπακού και του Αζερμπαϊτζάν να προκαλέσουν καταστροφικό πλήγμα στους Αρμενίους σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, ο έλεγχος αυτών των περιοχών δεν θα βοηθήσει τους Αρμένιους εάν συνεχιστεί η πολιορκία της πόλης Σουσί.

Στο μεταξύ, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν διαμαρτύρονται ότι η Αρμενία συνεχίζει να λαμβάνει βοήθεια – στρατιωτικούς εξοπλισμούς και πιθανών πληροφορίες – στη σύγκρουση. Οι Αρμένιοι βασισμένοι σε αυτή την δυσαρέσκεια Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, υποθέτουν ότι σύντομα ο εναέριος χώρος πάνω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα κλείσει από τη Ρωσία και οι Αζέροι θα πρέπει να οπισθοχώρησουν, ελέω και του σκληρού χειμώνα. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες άμεσης ρωσικής επέμβασης στην τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση παραμένουν αρκετά περιορισμένες. 

Εντούτοις, προβλέπεται ότι, εάν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται εκτενώς τους Σύρους μαχητές στη σύγκρουση, στρατηγική που ήδη η Άγκυρα δοκίμασε στη Συρία και τη Λιβύη, η κλίμακα της έμμεσης ρωσικής υποστήριξης στους Αρμένιους θα αυξηθεί αναμένεται να αυξηθεί. 

Διαβάστε επίσης: Συγκρούσεις Ναγκόρνο-Καραμπάχ | Η Άγκυρα θα “στείλει” στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν αν της ζητηθεί – Infographic

Ήδη, η τρέχουσα περιορισμένη ρωσική υποστήριξη έχει δημιουργήσει δυσκολίες για την προώθηση του Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας. H σύγκρουση πλέον έχει μπει σε μια κρίσιμη καμπή. Μπορεί οι Αζέροι, να μην κατάφεραν μέχρι τώρα, να καταλάβουν την πόλη Σουσί, ωστόσο εδώ και 3 μέρες η δίοδος ανεφοδιασμού των αμυντικών δυνάμεων του Αρτσάχ, έχει αποκοπεί, αφού βρίσκεται στο βεληνεκές των Αζέρων. 

Σύντομα, θα αρχισουν να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις σε προσωπικό, πυρομαχικά και καύσιμα. Εαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι Αρμένιοι δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της διόδου και να σπάσουν την πολιορκία, τότε πιθανότατα ολόκληρος ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να περιέλθει υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν. 

Από την άλλη, η κατάσταση είναι αγώνας δρόμου και για τους Αζέρους, οι οποίοι εξαιτίας του χειμώνα, ενδεχομένως να χάσουν την αεροπορική υποστήριξη. Ήδη πολλές επιθετικές ενέργειες απέτυχαν, με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου αριθμού στρατιωτών και εξοπλισμών. Εκτιμάται επίσης ότι, με το πέρας του χρόνου η δυσαρέσκεια θα αυξάνεται, αφού το Μπακού, από τις 27 Σεπτεμβρίου, δημιούργησε την προσδοκία ότι η κατάληψη ολόκληρου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι ζήτημα κάποιων ημερών. 

Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ακόμα 44 στρατιωτών ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 1,221, από την 27η Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν δεν ανακοίνωσε μέχρι στιγμής, από την αρχή του πολέμου, τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών του. 

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED, παρακολουθεί καθημερινά τα γεγονότα και σας μεταφέρει τις ειδήσεις με πλήρη υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα. 

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Σε δυσμενή θέση η αρμενική άμυνα – Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Με πληροφορίες από: SouthFront / Nagorno-Karabakh Observer / AMN

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This