ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ | Οι Αζέροι αποκαλύπτουν την καταστροφή της αρμενικής αεράμυνας μέσω ντοκιμαντέρ – VIDEO
Defence Redefined
Published on 06/11/2021 at 16:27

Η δημόσια τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν ITV παρουσίασε ένα αναλυτικό ντοκιμαντέρ για τις επιχειρήσεις του στρατού της χώρας κατά τον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Στο ντοκιμαντέρ (το οποίο μπορείτε να βρείτε στο τέλος του άρθρου) αναφέρεται ότι σε αρκετές περιοχές οι Αζέροι αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από τα αρμενικά στρατεύματα. Μόνο μετά από μαζικά χτυπήματα πυροβολικού και των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV), ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να διεισδύσει στις γραμμές των Αρμενίων.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στις δραστηριότητες της πολεμικής αεροπορίας και σε διάφορες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο. Αποκαλύπτεται επίσης η μέθοδος κατά την οποία οι Αζέροι κατάφεραν να εκθέσουν τις θέσεις της αεράμυνας των Αρμενίων. 

Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγός Ramiz Takhirov περιγράφει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από την το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης για την καταστολή της αρμενικής αεράμυνας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, οι Αρμενικές Δυνάμεις Αεράμυνας στο Καραμπάχ αποτελούνταν από 24 συστήματα Osa-AK (M), 6 μονάδες Tor-M2KM, μία συστοιχία S-300PS, 2 μονάδες Krug, 3 μονάδες Kub και μια μονάδα C-125.

Προκειμένου να αναγκαστεί ο εχθρός να θέσει σε λειτουργία όλα τα συστήματα αεράμυνας του, αποφασίστηκε να οργανωθεί μια ψευδής μαζική αεροπορική επίθεση χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV. Αυτά τα αεροσκάφη έκαναν διάφορους ελιγμούς χωρίς να εισέλθουν στην δραστική περιοχή των συστημάτων της εχθρικής αεράμυνας με σκοπό να εμφανιστούν ως ίχνη στα ραντάρ των χειριστών της Αρμενίας.

Για να αποτραπεί ο εχθρός από το να αποκαλύψει αυτό το σχέδιο, αποφασίστηκε η χρήση των παλαιών ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών An-2 (δίπλανα) τα οποία τροποποιήθηκαν κατάλληλα για μερική αυτόνομη λειτουργία. Οι πιλότοι των υπόψη αεροσκαφών πετούσαν με τα An-2 εντός της εχθρικής ζώνης αεράμυνας, ενώ οι ίδιοι εγκατέλειπαν το αεροπλάνο με χρήση αλεξίπτωτου.

Με στόχο την προσομοίωση των An-2 ως αεροσκάφη με οπλικό φορτίο, τα εφοδίαζαν με διάφορες βόμβες. Αν ο εχθρός δεν κατέρριπτε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, αυτά θα χρησιμοποιούνταν ως αεροσκάφη “καμικάζι”.

Το “δόλωμα” θα ανάγκαζε τον εχθρό να σπαταλήσει τα ακριβά και περιορισμένα βλήματα των πιο προηγμένων του συστημάτων όπως τα Tor-M2KM.

Διαβάστε επίσης: Προστασία ρωσικών κρίσιμων υποδομών με αναβαθμισμένο αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M2

Ο στόχος αυτός φαίνεται να είχε επιτευχθεί, αφού για κάποιο διάστημα, λόγω έλλειψης πυραύλων, οι Αρμενικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες Tor-M2KM ενώ σε βίντεο παρουσιάζεται η καταστροφή τουλάχιστον μιας μονάδας.

Περαιτέρω, τα αιωρούμενα πυρομαχικά Harop, Skystriker και Orbiter-1k και το τουρκικής κατασκευής UAV Bayraktar TB2, τα έπλητταν τα εκτεθειμένα συστήματα αεράμυνας διαρκώς. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν φαίνεται ξεκάθαρα η καταστροφή πληθώρας τέτοιων συστημάτων συμπεριλαμβανομένων και εκτοξευτών του συστήματος S300PS.

Συμπληρωματικά με τα εναέρια μέσα, έγιναν επίσης πλήγματα κατά των συστημάτων αεράμυνας των Αρμενίων, με τη χρήση πυραύλων Spike-NLOS που ήταν εγκατεστημένοι σε ελικόπτερα (Mi-17) με βεληνεκές έως 30 χλμ.

Διαβάστε επίσης: Spike NLOS | Θωράκιση σε Έβρο και Αιγαίο

Για να υποστηρίξουν τις ενέργειες των UAV και να περιπλέξουν τις ενέργειες του συστήματος αεράμυνας, χρησιμοποιήθηκαν ενεργά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου (ΕW), τα οποία παρεμβάλλαν την λειτουργία των συστημάτων αεράμυνας των Αρμενίων.

Επιπλέον με τη βοήθεια τεχνιτών μέσων, οι Αζέροι δημιούργησαν ψευδείς στόχους για συστήματα αεράμυνας των Αρμενίων τα οποία στο σύνολο είχαν χαμηλή απόδοση.

Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ήταν δυνατή η καταστροφή έως και του 60% των συστημάτων αεράμυνας του αμυντικού στρατού του Αρτσάχ. 

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η στρατηγική του Αζερμπαϊτζάν ήταν αρκετά εμπεριστατωμένη, τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα και η συμβολή της Τουρκίας μέσω των στρατιωτικών συμβούλων καθοριστική.

Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ: (Η γλώσσα είναι στα τουρκικά εντούτοις το YouTube δίνει την δυνατότητα μιας ικανοποιητικής μετάφρασης)

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Η καταστροφή σε αριθμούς – Η καταγραφή των απωλειών στο πεδίο της μάχης

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This