ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ναγκόρνο-Καραμπάχ | Η εκεχειρία που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ κατέρρευσε αμέσως μετά την έναρξη της 

Defence Redefined
Published on 26/10/2020 at 10:13

Η Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν εξαπέλησαν κατηγορίες ο ένας προς τον άλλον για την παραβίαση της τελευταίας εκεχειρίας επί του αμφισβητούμενου εδάφους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λίγα λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της τη Δευτέρα 26/10.

Η εκεχειρία με μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία είχε ανακοινωθεί από την Ουάσιγκτον την Κυριακή, είχε την ίδια εξέλιξη με τις δύο άλλες εκεχειρίες, που συμφωνήθηκαν νωρίτερα αυτόν το μήνα, με τις εχθροπραξίες να ξεκινούν σχεδόν αμέσως μετά την συμφωνία.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις Αρμενικές δυνάμεις ότι βομβάρδισα την πόλη του Τέρτερ και τα κοντινά χωριά, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε ότι το πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισε στρατιωτικές θέσεις σε διάφορα μέρη της πρώτης γραμμής.

Σε ανάρτηση στο Facebook, ο πρόεδρος της Αρμενίας Nikol Pashinyan επέμεινε ότι η χώρα του “συνεχίζει να τηρεί αυστηρά το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός”.

Ο Hikmet Hajiyev, ένας εκ των εκπροσώπων του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι η Αρμενία προσπαθεί να “διατηρήσει το status quo βάσει της κατοχής”, προσθέτοντας: “Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ασκεί αυτοσυγκράτηση”.

Την Κυριακή, ξέσπασαν νέες εχθροπραξίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αρμενικών δυνάμεων, καθώς και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για τον αποκλεισμό της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου έχει επιφέρει τον θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών και πολιτών και από τις δύο πλευρές, ενώ αρκετές πόλεις υφίστανται τεράστιες ζημιές. Πλέον, φαίνεται πως η πολιτική δεν μπορεί να βοηθήσει για την διευθέτηση της σύγκρουσης. 

Διαβάστε επίσης: Συγκρούσεις Ναγκόρνο-Καραμπάχ | Η Άγκυρα θα “στείλει” στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν αν της ζητηθεί – Infographic

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This