ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Νίγηρας | Κλιμακώνονται οι επιθέσεις τζιχαντιστών, 203 νεκροί σε έξι ημέρες
Defence Redefined
Published on 23/03/2021 at 11:26

Το δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, επλήγη από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών των τελευταίων ετών, με 137 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους την Κυριακή, κατά νεότερο απολογισμό των αρχών, πέραν των 66 θανάτων που ανακοινώθηκαν σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν πριν από έξι ημέρες.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων στο δυτικό τμήμα της χώρας αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος αρχηγός του κράτους Μοχάμεντ Μπαζούμ, διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Μαχαμαντού Ισούφου, η εκλογική νίκη του οποίου επιβεβαιώθηκε την Κυριακή από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης: Νίγηρας | Τουλάχιστον 79 άμαχοι νεκροί σε επίθεση φερόμενων ισλαμιστών μαχητών στα σύνορα με το Μαλί – Χάρτης

Οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν προχθές Κυριακή σε χωριά και κοινότητες στην περιοχή Τιλιά, στην περιφέρεια Ταουά, «είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 137 ανθρώπων», ανέφερε χθες βράδυ η κυβέρνηση του Νίγηρα.

«Βάζοντας στο στόχαστρο συστηματικά άμαχους πληθυσμούς, αυτά τα κακοποιά στοιχεία έφθασαν σε νέα επίπεδα φρικαλεότητας και βαρβαρότητας», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζακαριά Αμπντουραμάν με ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στην δημόσια τηλεόραση.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει αυτές τις βάρβαρες ενέργειες που διέπραξαν άνθρωποι χωρίς πίστη και χωρίς νόμο» και κηρύσσει «τριήμερο εθνικό πένθος» από σήμερα, πρόσθεσε.

Ένοπλοι κινούμενοι με μοτοσικλέτες έκαναν αλλεπάλληλες εφόδους σε χωριά, όπου «πυροβολούσαν ό,τι κινείτο», είπε τοπικός αιρετός, προσθέτοντας ότι οι δράστες των σφαγών επιδόθηκαν επίσης σε ζωοκλοπές.

Η περιοχή Ταουά, αχανής, καλυπτόμενη κυρίως από έρημο, βρίσκεται ανατολικά της Τιλαμπέρι, κοντά στα σύνορα με το Μαλί.

Διαβάστε επίσης: Νεκρός ο Ιταλός Πρέσβης του Κονγκό μετά από ένοπλη επίθεση από αντάρτες – Φωτογραφίες

Η περιφέρεια Τιλαμπέρι βρίσκεται στην επιλεγόμενη ζώνη «των τριών συνόρων» του Νίγηρα, του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, κι υφίσταται συχνά επιθέσεις από τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τη 15η Μαρτίου, φερόμενοι ως τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον αυτοκινήτων που επέστρεφαν από εβδομαδιαία αγορά. Επιτέθηκαν επίσης σε χωριό, σφαγιάζοντας κατοίκους, πυρπολώντας αυτοκίνητα και σιταποθήκες. Επίσημος απολογισμός: 66 νεκροί.

Την ίδια ημέρα, επίθεση εναντίον του στρατού του Μαλί σε αυτή την περιοχή, των «τριών συνόρων», την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 στρατιωτικοί.

Τη 2η Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον δύο χωριών στην κοινότητα Μανγκαϊζέ. Πριν από αυτές της Κυριακής στην Ταουά, επρόκειτο για τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στην ιστορία του Νίγηρα από φερόμενους ως τζιχαντιστές.

Διαβάστε επίσης: Μάλι | Περίπου 100 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε κοινή επιχείρηση δυνάμεων Γαλλίας και Μαλί

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This