ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέο ‘χτύπημα’ του Αραβικού Συνδέσμου στην Τουρκία | Άποψη

Μάριος Καναρίνης*

Published on 16/09/2021 at 16:32

Παρά την έντονη επιθυμία της Άγκυρας για βελτίωση των σχέσεων της με χώρες του Αραβικού κόσμου, φαίνεται ο Αραβικός Σύνδεσμος να συνεχίζει να της εναντιώνεται. 

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών που έλαβε χώρα στο Κάιρο στις 9 Σεπτεμβρίου του 2021, η πλειονότητα των κρατών μελών του Συνδέσμου, με ψηφίσματα και αποφάσεις στις οποίες κατέληξε, στράφηκε ενάντια στην Τουρκία για ακόμα μια φορά. 

Συγκεκριμένα, τα ψηφίσματα του Συνδέσμου καταδικάζουν τις παράνομες, απαράδεκτες και προκλητικές επεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά των χωρών του Αραβικού κόσμου, καλώντας την σε παύση των παρεμβάσεων της στη Λιβύη και σε τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της στη Συρία. 

Οι χώρες μέλη που κράτησαν σύμφωνα με τις πληροφορίες διαφορετική στάση ήταν το Κατάρ και η Σομαλία, καθώς και η Αλγερία που επιθυμεί διάλογο των Αραβικών κρατών με την Άγκυρα. Οι τρεις αυτές χώρες φαίνεται να κρατούν συχνά φιλοτουρκική στάση στα ενδότερα του Συνδέσμου. 

Διαβάστε επίσης:  Ελλάδα και ΗΑΕ | Αποτύπωση και σχολιασμός της μέχρι τώρα διμερούς σύμπλευσης

Πρωτοστάτες σε αυτή την απόφαση παρουσιάζονται να ήταν η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες με τις οποίες την τελευταία περίοδο η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της. Παράλληλα πρόκειται για δύο χώρες που αποτελούν ως γνωστόν ισχυρούς συμμάχους Ελλάδος και Κύπρου. 

Όσον αφορά την τουρκική αντίδραση, η Άγκυρα προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες χαρακτήρισε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου εντελώς αβάσιμες.

Σε παλαιότερο μου άρθρο είχα κάνει λόγο για απουσία προοπτικής για συνεργασία Αιγύπτου – Τουρκίας κάτι που φαίνεται να διατηρείται και μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται. Είχα παράλληλα τονίσει ότι “κάθε φραγμός που βρίσκει η Τουρκία στο δρόμο της, πόσω δε μάλλον αν προέρχεται από δικούς μας πλέον συμμάχους (βλ. ΗΑΕ και Αίγυπτος…), αποτελεί και μια μορφή επιβεβαίωσης της ορθής πορείας στις συμμαχίες μας.”

Αυτό που στο παρόν άρθρο επιθυμώ να προσθέσω είναι πως τα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου αξίζουν χαιρετισμού από Ελληνικής πλευράς παραλληλίζοντας την απαράδεκτη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στις Αραβικές χώρες με την παρουσία τους επί 47 χρόνια στην Κύπρο. Μπορούμε να επωφεληθούμε από τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου ζητώντας στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς νομιμότητας στήριξη στο αίτημά μας για αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι τις άριστες σχέσεις μας με κάποια από τα μέλη του Συνδέσμου. 

*Πολιτικός Επιστήμονας

Διαβάστε επίσης:  Μάριος Καναρίνης | Τα τουρκικά fake news και η απουσία προοπτικής για συνεργασία Αιγύπτου – Τουρκίας

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This