ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Νέος Θάνατος Αφροαμερικανού στις ΗΠΑ από πυρά αστυνομικών | Κύμα διαδηλώσεων ανά την υφήλιο κατά του ρατσισμού-VIDEO
Defence Redefined
Published on 14/06/2020 at 12:30

Νέος θάνατος ενός Αφροαμερικανού στις Η.Π.Α την Παρασκευή βράδυ από πυρά αστυνομικών, οδήγησε σε παραίτηση την Αρχηγό της Αστυνομίας στην Ατλάντα Erika Shields και σε νέο κύμα βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Rayshard Brooks όπως φαίνεται και σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να διαφεύγει από τους αστυνομικούς οι οποίοι προσπάθησαν να τον συλλάβουν στον εξωτερικό χώρο εστιατορίου και ακολούθως τον καταδίωξαν. Κατά την διάρκεια της καταδίωξης ο ένας εκ των αστυνομικών φαίνεται να πυροβολεί τον Brooks o οποίος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) το οποίο είχε αποσπάσει προηγουμένως από τους αστυνομικούς.

Το κύμα των διαδηλώσεων που άρχισε στις ΗΠΑ μετά τον βίαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζον Φλόιντ από αστυνομικό, συνεχίζει να επεκτείνεται σε πόλεις ανά την υφήλιο, με κύρια συνθήματα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζουν να συνταράζουν τις ΗΠΑ, το Λονδίνο, την Αυστραλία, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Ταϊπέι αλλά και σε πολλές άλλες χώρες και πόλεις.

Διαβάστε επίσης: Συγκρούσεις και φωτιές απέναντι από το Λευκό Οίκο, διαδηλώσεις και επεισόδια σ’ όλη την Αμερική

Διαδηλώσεις στη Ζυρίχη και σε άλλες ελβετικές πόλεις

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Ελβετίας καταγγέλλοντας τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, παρά την απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 300 ατόμων για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ζυρίχη, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα.

Κάνοντας πορεία στο κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως “Black Lives Matter”, “Ο ρατσισμός είναι κι` αυτός επιδημία” ή “I Can`t Breath. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βέρνη, ενώ περί τους χίλιους διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λοζάνης.

Οι διαδηλώσεις είχαν σκοπό να καταγγείλουν την αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ελβετία, όπου τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα χέρια της αστυνομίας της Λοζάνης, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και του Μάικ Μπεν Πίτερ, ενός Νιγηριανού που σκοτώθηκε το 2018 στην Λοζάνη, αφού ακινητοποιήθηκε στο έδαφος από αστυνομικούς, όπως και ο Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις.

Χιλιάδες στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, στο απόηχο των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ , αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην Place de la Republique έχοντας προγραμματίσει πορεία προς την Οπερα, έπειτα από πρόσκληση της επιτροπής Ανταμά Τραορέ, του νεαρού μαύρου που πέθανε τον Ιούλιο 2016 μετά την σύλληψή του από αστυνομικούς στην περιοχή του Παρισιού.

Η Ασά Τραορέ, η αδελφή του νεαρού, και εκ των επικεφαλής της επιτροπής, προσκάλεσε το πλήθος να διαδηλώσει “για να καταγγείλει την άρνηση απονομής δικαιοσύνης, την κοινωνική, ρατσιστική και αστυνομική βία”, ζητώντας νέα έρευνα για τους χωροφύλακες που συμμετείχαν στην μοιραία για την ζωή του Ανταμά Τραορέ σύλληψη. Στο πλήθος των διαδηλωτών πολλοί φορούσαν μαύρα T-shirt με σύνθημα το αίτημα της οικογένειας Τραορέ εδώ και τέσσερα χρόνια: “Δικαιοσύνη για τον Ανταμά”. “Στην χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αστυνομία σκοτώνει, θέλουμε τα βίντεο” ή “Οσο δεν παίρνουμε δικαιοσύνη, δεν θα έχετε ειρήνη”, έγραφαν τα πανό της συγκέντρωσης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί “σε συστημική μεταρρύθμιση των αστυνομικών πρακτικών” στην Γαλλία. “Η σοβαρότητα της κατάστασης χρήσει συνολικής απάντησης εκ μέρους των αρχών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία χαιρετίζει την εγκατάλειψη της πολύ διαδεδομένης κατά την σύλληψη τεχνικής του κεφαλοκλειδώματος που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί σήμερα στην Μασσαλία, την Λυών, το Μονπελιέ, την Ναντ, το Σεν Ναζέρ, το Μπορντό και αύριο στο Στρασβούργο.

Ο ρατσισμός είναι “ασθένεια που πλήττει ολόκληρη την κοινωνία”, δήλωσε την Τετάρτη κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν. Η αυριανή του ομιλία αναμένεται τόσο από το αντιρατσιστικό κίνημα, όσο και από τους αστυνομικούς, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς στις τάξεις της γαλλικής αστυνομίας. Οι Γάλλοι αστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν για την στάση της κυβέρνησης που άφησε να εννοηθεί ότι συλλήβδην ανέχονται την βία και την ρατσιστική συμπεριφορά στις τάξεις τους.

Αντιρατσιστικές και στην Κύπρο

Αντιρατσιστική εκδήλωση διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Ιουνίου, το ΑΚΕΛ και πολιτικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με την ευκαιρία της 20ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στην πλατεία Ελευθερίας. Ομιλητής θα είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι προσφύγων και μεταναστών.

Σήμερα εξάλλου, εκδήλωση πραγματοποιείται στη Λεμεσό με σύνθημα «Να κλείσουν όλες οι Πουρνάρες».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ABC

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Μαίνονται σφοδρές οδομαχίες – Νεκρός 19χρονος από αστυνομικά πυρά

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This