ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Νέες εκλογές σε ένα χρόνο υπόσχεται ο στρατός στη Μιανμάρ, σε αντίσταση καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι
Defence Redefined
Published on 01/02/2021 at 10:22

O στρατός της Μιανμάρ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης που επέβαλε για έναν χρόνο και ότι θα παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση, που θα προκύψει από αυτές. Σε δήλωσή της, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν.

Ο στρατός κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μετά τις συλλήψεις της επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του Προέδρου Ουίν Μιντ και άλλων αξιωματούχων. Το επιτελείο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εκλογική επιτροπή θα αναμορφωθεί και θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2020.

Την προεδρία ανέλαβε ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του στρατού. Οι ένοπλες δυνάμεις ερίζουν ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου έγινε μαζική νοθεία και είχαν απαιτήσει να αναβληθεί η σύγκληση σε σώμα και η έναρξη των εργασιών του νέου κοινοβουλίου. Η εκλογική επιτροπή της Μιανμάρ απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την καταγγελία του επιτελείου ότι έγινε νοθεία στις εκλογές.

Εξάλλου, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, το κόμμα της μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή της με την οποία η 75χρονη πολιτικός καλεί τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» το στρατιωτικό πραξικόπημα, να διαδηλώσουν εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατηγούς.

«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί. «Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος», πρόσθεσε η Αούνγκ, σύμφωνα με το κόμμα της.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι τράπεζες στη Μιανμάρ ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους, έκανε γνωστό η ένωση τραπεζών της χώρας.

Κλείνουν προσωρινά «από 1η Φεβρουαρίου» εξαιτίας των δυσχερειών ως προς τη σύνδεση στο διαδίκτυο, εξηγείται σε ανακοίνωση Τύπου της ένωσης.

Αρκετοί πολίτες είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών για να πάρουν χρήματα από τις πρώτες πρωινές ώρες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | Πραξικόπημα στη Μιανμάρ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This