Μ. Τσαβούσογλου | Μήνυμα “λύσης δύο κρατών” έστειλε από τα κατεχόμενα
Defence Redefined
Published on 14/06/2022 at 09:00

Μηνύματα για το Κυπριακό, το Βαρώσι, τη σχέση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, το ζήτημα του φυσικού αερίου και τα ελληνοτουρκικά έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της τ/κ ηγεσίας και κοινότητας και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Κυβέρνησής του για σειρά ζητημάτων, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο “προεδρικό” και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι της τ/κ ηγεσίας και της τουρκικής Κυβέρνησης. 

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι κύριοι Τσαβούσογλου και Τατάρ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη, στην οποία επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους για το Κυπριακό, το ζήτημα του φυσικού αερίου και το Βαρώσι. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “για την έναρξη και την επιτυχία της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι σαφές ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο καθεστώς του τουρκοκυπριακού “λαού”. Πρόκειται για τα “δικαιώματα” (των Τ/κ) τα οποία καταχωρήθηκαν το 1960 αλλά τα οποία σφετερίστηκαν αργότερα (οι Ε/κ) και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παραγνώριση της ταυτότητας και του τουρκοκυπριακού “λαού”. Οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτές μεταξύ ίσων (πλευρών). Διαφορετικά δεν έχουν νόημα. Αυτό το βιώσαμε για 54 χρόνια. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο”.

Αναφερόμενος στην κοινή προσπάθεια Τουρκίας-τ/κ ηγεσίας για προβολή της λύσης δυο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ, η οποία κατά την άποψη του εκφράζει τις θέσεις της ε/κ πλευράς, να αναγνωρίσει “τη βούληση των Τ/κ”, ενώ σε ότι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η νέα πρόταση της ε/κ πλευράς επιχειρεί να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα και ότι αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εκ νέου προώθηση παλιών ιδεών.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Αεροπορικές επιδρομές κατά Κούρδων σε Ιράκ και Συρία

Σύμφωνα με τον ίδιον, η ε/κ πλευρά προωθεί νέα ΜΟΕ αντιδρώντας στις εξελίξεις στο Βαρώσι. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Βαρώσι είπε επίσης τα εξής: “Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να πάρει πίσω το Βαρώσι. Επαναλαμβάνω από αυτό το βήμα ότι το Βαρώσι είναι το έδαφος της “τδβκ”. Τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του ανοίγματος του Βαρωσιού δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και είναι προς όφελος των “λαών” του νησιού”.

“Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προσπαθήσει μάταια να εντάξει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Αντιθέτως) θα πρέπει να αξιολογήσει τις ευκαιρίες. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να ισχυρίζεται με αστείο τρόπο ότι η ξαπλώστρα που τοποθετείται στην παραλία του Βαρωσιού αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια”, ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι την επόμενη περίοδο η τ/κ πλευρά θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για τα ΜΟΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι, “(οι Ε/κ) άρχισαν να αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Είναι πολύ προβληματισμένοι εξαιτίας του γεγονότος ότι και ο ελληνοκυπριακός λαός θέλει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του στο Βαρώσι. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα”. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι προβάλλοντας τα ΜΟΕ, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να παρακάμψει την τ/κ πλευρά.

Για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς παραμένει στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ και ΟΗΕ εναντίον νέας επίθεσης της Τουρκίας στη Συρία

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την γνωστή θέση του για την “λύση των δύο κρατών”, ισχυριζόμενος ότι οι ρίζες αυτής της “λύσης” βρίσκονται στις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960, μια θέση την οποία επανέλαβαν και οι προηγούμενοι εκπρόσωποι της τ/κ πλευράς. 

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην περσινή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, καθώς και στα ΜΟΕ που προτείνει η ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά σχετίζει αυτά τα μέτρα με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στην Κυπριακή Δημοκρατία και “την τροποποίηση της ισορροπίας στον εναέριο χώρο (της Κύπρου) εις βάρος των Τ/κ”.

Για το Βαρώσι, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι “(στην νέα περίοδο) θα υλοποιηθούν βήμα προς βήμα τα έργα στην περιοχή. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, μέχρι σήμερα 500.000 επισκέφθηκαν το Βαρώσι, το οποίο μετατράπηκε σε έναν διεθνή προορισμό. Όπως όλοι γνωρίζουμε και οι Τουρκοκύπριοι, (δηλαδή) το ΕΒΚΑΦ έχουν ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή. (Την ίδια στιγμή) ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

Όσον αφορά την επιτροπή ακινήτων που έγινε δεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των πρώην κατοίκων. Θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά τις πιέσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης (αυτή τη στιγμή) υπάρχουν 459 αιτήσεις. Ελπίζω ότι αυτές οι αιτήσεις θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου”.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Συρία | Νέες τουρκικές απώλειες στο Ιρακινό Κουρδιστάν – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This