ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μοζαμβίκη | Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Πάλμα – Χιλιάδες αγνοούμενοι, εκτοπισμένοι και νεκροί – VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/03/2021 at 11:47

Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης είναι πλέον εκτός ελέγχου, καθώς το Ισλαμικό Κράτος σφίγγει περισσότερο την επιρροή του στην περιοχή.

Οι έντονες μάχες για τον έλεγχο της στρατηγικής βόρειας πόλης της Πάλμα της Μοζαμβίκης άφησαν πίσω τους, αποκεφαλισμένα σώματα στους δρόμους, με βαριά οπλισμένους αντάρτες να πολεμούν το στρατό, την αστυνομία και ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία σε διάφορες τοποθεσίες.

Διαβάστε επίσης: Νίγηρας | Τουλάχιστον 79 άμαχοι νεκροί σε επίθεση φερόμενων ισλαμιστών μαχητών στα σύνορα με το Μαλί – Χάρτης

Χιλιάδες εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν από την πόλη, η οποία κατοικείτο περίπου 70.000 ανθρώπους πριν από την επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου.

Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση. Η τρομοκρατική οργάνωση ανακοίνωσε ότι, ελέγχουν πλέον τις τράπεζες, τα κυβερνητικά γραφεία, τα εργοστάσια και τους στρατώνες της Πάλμα και περισσότεροι από 55 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων της Μοζαμβίκης, των χριστιανών και των αλλοδαπών, σκοτώθηκαν. Δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για τους νεκρούς.

Στις αρχές Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τους αντάρτες της Μοζαμβίκης ως τρομοκρατική οργάνωση και ανακοίνωσαν ότι έστειλαν στρατιωτικούς ειδικούς για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού της Μοζαμβίκης για την καταπολέμησή τους.

«Το ΙΚ-Μοζαμβίκη, επίσης γνωστό ως Ansar al-Sunna (και τοπικά ως al-Shabaab στη Μοζαμβίκη), μεταξύ άλλων ονομάτων, φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ήδη από τον Απρίλιο του 2018 και αναγνωρίστηκε από τον πυρήνα του ΙΚ ως “συνεργάτη” τον Αύγουστο 2019. Από τον Οκτώβριο του 2017, το ΙΚ-Μοζαμβίκη, με επικεφαλής τον Abu Yasir Hassan, σκότωσε περισσότερους από 1.300 πολίτες και εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2.300 πολίτες, μέλη της δύναμης ασφαλείας και ύποπτοι μαχητές του ΙΚ-Μοζαμβίκη έχουν σκοτωθεί αφότου η τρομοκρατική ομάδα ξεκίνησε τη βίαιη εξτρεμιστική εξέγερση. Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για ενορχήστρωση μιας μεγάλης κλίμακας εξελιγμένων επιθέσεων με αποτέλεσμα τη σύλληψη του στρατηγικού λιμένα της Mocimboa da Praia, της επαρχίας Κάπο Ντελγκάτο. Οι επιθέσεις του ΙΚ-Μοζαμβίκης προκάλεσαν τον εκτοπισμό περίπου 670.000 ατόμων στη βόρεια Μοζαμβίκη.

Το Save The Children είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος άφησε πίσω του τρομακτικές σκηνές αποκεφαλισμένων παιδιών στην Πάλμα.

Η Πάλμα είναι το επενδυτικό κέντρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Total, τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από υπεράκτιες τοποθεσίες στον Ινδικό Ωκεανό. Οι καταθέσεις φυσικού αερίου εκτιμάται ότι είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και η επένδυση από την Total και άλλες εταιρείες αναφέρθηκε ότι είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια, από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Αφρική.

Η μάχη για την Πάλμα ανάγκασε την Total να εκκενώσει τη μεγάλη, οχυρωμένη περιοχή της λίγα μίλια (χιλιόμετρα) έξω από την πόλη.

Στις 29 Μαρτίου, η πόλη είχε χαθεί εντελώς και οι μάχες γίνονταν παντού, σύμφωνα με τον Lionel Dyck, διευθυντή της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Dyck, που έχει συμβληθεί από την αστυνομία της Μοζαμβίκης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ανταρτών.

“Υπάρχουν μάχες στους δρόμους, στους θύλακες σε όλη την πόλη”, δήλωσε ο Dyck στο The Associated Press. Η ομάδα Dyck διαθέτει πολλά ελικόπτερα στην Πάλμα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση αμάχων και για την καταπολέμηση των ανταρτών.

Διαβάστε επίσης: Τροποποιημένα ελικόπτερα Gazelle από μισθοφόρους στην Μοζαμβίκη – Φωτογραφίες

«Τα παιδιά μου είναι αερομεταφερόμενα και έχουμε εμπλακεί με πολλές μικρές υποομάδες και με ένα αρκετά μεγάλο γκρουπ», είπε ο Dyck. «Έφτασαν (σ.σ οι άνδρες της εταιρείας του) στον αγώνα για να σώσουν μερικούς τραυματίες αστυνομικούς. … Έχουμε επίσης σώσει πολλούς ανθρώπους που παγιδεύτηκαν, 220 άτομα στην τελευταία καταμέτρηση. ”

Οι αντάρτες είναι καλά εξοπλισμένοι με αυτόματα τυφέκια AK-47, πολυβόλα RPD και PKM και βαρέως όλμους, δήλωσε ο Ντίκ.

«Αυτή η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη. Περιμέναμε ότι η Πάλμα θα χτυπηθεί τη στιγμή που οι βροχές θα σταματήσουν και θα  ξεκίνούσε η περίοδος μάχης, η οποία είναι τώρα », είπε.

«Προετοιμάστηκαν για αυτό. Είχαν αρκετό χρόνο για να οργανώσουν τα βήματα τους. Είναι πιο επιθετικοί και χρησιμοποιούν τους όλμους τους.» Είπε επίσης, ότι πολλοί φορούσαν μαύρες στολές.

«Έχουν γίνει αποκεφαλισμοί. Ακριβώς την πρώτη ημέρα, οι άνδρες μου είδαν τους οδηγούς φορτηγών να μεταφέρουν ανθρώπινα μέλη στην Πάλμα. Τα πτώματά τους ήταν στα φορτηγά αλλά όχι τα κεφάλια τους»

Ο Ντίκ είπε ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης να ανακτήσει τον έλεγχο της Πάλμα.

«Πρέπει να πάρουν επαρκή στρατεύματα για να περάσουν από την πόλη, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι και να καθαρίσουν. Αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση του πολέμου», είπε ο Dyck. «Θα είναι πολύ δύσκολο, εκτός εάν υπάρχει μια κατάλληλη δύναμη με καλή διοίκηση και έλεγχο για να ξανακερδίσει αυτή την πόλη. Μπορεί να γίνει. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. »

Διαβάστε επίσης: Τζιχαντιστές στη Νιγηρία σκότωσαν σχεδόν 70 ανθρώπους

Περισσότερες ΜΚΟ ζητούν δράση στο Κάπο Ντελγκάτο.

“Η επίθεση στην Πάλμα έχει επιδεινώσει μια ήδη κακή ανθρωπιστική κατάσταση”, δήλωσε ο Jonathan Whittall, διευθύνων αναλυτής για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο οποίος εργάζεται για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους γύρω από την Πέμπα, την επαρχιακή πρωτεύουσα 160 χλμ νότια της Πάλμα.

«Σε όλο το Κάπο Ντελγκάτο, η κατάσταση ήταν ήδη εξαιρετικά ανησυχητική για όσους εκτοπίστηκαν από τη βία και για εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές που είναι δύσκολο να φτάσουν η ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Whittall. «Αυτή η επίθεση στην Πάλμα έχει οδηγήσει σε περισσότερους εκτοπισμούς και θα αυξήσει τις ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως».

«Για πολύ καιρό η βόρεια Μοζαμβίκη ήταν μια παραμελημένη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Whittall.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, παιδιά, γυναίκες και άνδρες αποκεφαλίστηκαν στους δρόμους, εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και επιθέσεις στο βορρά, και δεν υπήρχε σχεδόν καμία δράση.

Μόλις τέθηκε σε κίνδυνο το έργο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Total, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα άρχισε να φωνάζει. 

Με πληροφορίες από: AP / Al Jazeera 

Διαβάστε επίσης: Μοζαμβίκη | Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης ανακατέλαβαν την πόλη των “αποκεφαλισμών”

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This