ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μοζαμβίκη | Ο Στρατός ανακατέλαβε την πόλη Πάλμα από τους τζιχαντιστές – VIDEO
Defence Redefined
Published on 06/04/2021 at 12:51

Χθες 5 Απριλίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης δήλωσαν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Πάλμα από τους αντάρτες της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Al Shabaab, η οποία αποτελεί θυγατρική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους.

Ένας «σημαντικός» αριθμός μαχητών σκοτώθηκε κατά την αντεπίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού της Μοζαμβίκης, Ταγματάρχης Chongo Vidigal. Δήλωσε επίσης ότι οι μονάδες επεξεργασίας του φυσικού αερίου είναι πλέον ασφαλές και η Πάλμα είναι ελέυθερη.

«Η περιοχή του αεροδρομίου ήταν η μόνη που έπρεπε να καθαρίσουμε και το κάναμε (σ.σ την Κυριακή). Είναι απολύτως ασφαλές», ανέφερε ο Vidigal στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 11.000 εκτοπίστηκαν μετά την εισβολή των τρομοκρατών στην Πάλμα στις 24 Μαρτίου. Το νοσοκομείο της πόλης, οι εμπορικές τράπεζες  και το δημαρχείο καταστράφηκαν από το μένος των τζιχαντιστών.

Διαβάστε επίσης: Μοζαμβίκη | Βρετανικές ειδικές δυνάμεις και Πορτογάλοι εκπαιδευτές σπεύδουν για βοήθεια – VIDEO

Ο κυβερνήτης του Κάπο Ντελγκάτο, Valgy Tauabo, επισκέφθηκε την Πάλμα και υποσχέθηκε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. «Προχωράμε τώρα στο επόμενο στάδιο, είναι τόσο κρίσημο όσο η ανάκτηση της πόλης, όπου θα καλωσορίσουμε τις κοινότητες που εκτοπίστηκαν», δήλωσε ο Vidigal .

Επιθέσεις όπως αυτές στην Πάλμα “είναι σαφείς δείκτες ότι το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να επιδιώκει ενεργά να διαδώσει την κακοήθη δραστηριότητά του σε νέα μέτωπα”, δήλωσε ο John Godfrey, απεσταλμένος των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος θεωρεί επισήμως τους αντάρτες του Κάπο Ντελγκρέκο ως «ΙΚ-Μοζαμβίκη».

Οι δυνάμεις της Μοζαμβίκης υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον αναλάβει τον έλεγχο της πόλης, αλλά την περασμένη εβδομάδα, όταν ο στρατός πήρε δημοσιογράφους στην Πάλμα για να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο, αυτοί δέχτηκαν πυρά από αντάρτες.

Ως εκ τούτου, αυτή η επανάληψη θα μπορούσε να είναι βραχύβια και μια νέα επίθεση μπορεί να ξαναγίνει.

Διαβάστε επίσης: Μοζαμβίκη | Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Πάλμα – Χιλιάδες αγνοούμενοι, εκτοπισμένοι και νεκροί – VIDEO

Με πληροφορίες από: AFP / Southfront.org

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This