Μνημόνιο Frontex – Ελλάδας | Ενισχύονται οι δράσεις κατά της παράνομης μετανάστευσης
Defence Redefined
Published on 15/03/2023 at 13:35

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των αναγκαστικών και των εθελούσιων επιστροφών παράτυπων μεταναστών, καθώς και για δράσεις επανένταξης και επανεγκατάστασης τους στις χώρες διέλευσης ή και προέλευσής τους, υπεγράφη μεταξύ Αθήνας και Frontex.

To μνημόνιο υπεγράφη από ελληνικής πλευράς, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Το ευρωπαϊκό οργανισμό εκπροσώπησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Χανς Λέιτενς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της ασφάλειας των συνόρων της Ε.Ε, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία και ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών, που αποπειράθηκαν να διέλθουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο αυτό στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του μεταναστευτικού, περιλαμβάνει σειρά κοινών δράσεων μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών Αρχών και του Frontex με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία, ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των επιστροφών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και υλοποιεί, την επέκταση τεχνητού εμποδίου, του φράχτη, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ τόνισε ακόμα ό,τι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου των επόμενων 35 χιλιομέτρων υλοποιώντας το σχέδιο “ΑΚΡΙΤΑΣ”, το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, την ενίσχυση των δυνάμεων και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών – τεχνικών μέσων που το συνοδεύουν.

Όσον αφορά στη συνεργασία με τον FRONTEX ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την υλοποίηση ενός προγράμματος δράσης, που αφορά τις απελάσεις, εθελούσιες και υποχρεωτικές. 

Διαβάστε επίσης: Αντιπρόεδρος Κομισιόν | “Στο μεταναστευτικό η Κύπρος σηκώνει δυσανάλογο βάρος”

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε τα τελευταία 3,5 χρόνια πρώτον, να μειώσει δραστικά τις ροές, δεύτερον να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαμονής για το προσωπικό και για τους αιτούντες άσυλο, και τρίτον, να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. 

Από τις αρχές του 2020, αμέσως μετά την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Επιστροφών και Ανακλήσεων, η οποία ανέλαβε όλο το διαδικαστικό κομμάτι των εθελούσιων επιστροφών με σημαντικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2021 το Υπουργείο προχώρησε σε 1.000 οικειοθελείς επιστροφές και 2.737 σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 

Το σύνολο αυτό των 3.737, ανέβηκε σε 4.462 πέρσι, δείχνοντας την συντονισμένη προσπάθεια όλων των συναρμόδιων φορέων έτσι ώστε τα αιτήματα ασύλου που απαντώνται αρνητικά να μετουσιώνονται σε επιστροφές και απελάσεις, συνέχισε ο κ. Μηταράκης.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι με τον ν.4825, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 αυστηροποιήθηκαν οι διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών και εξαλείφθηκαν αρρυθμίες του παρελθόντος από τις οποίες κατά κύριο λόγο επωφελούντο πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να παρατείνουν καταχρηστικά την παραμονή τους στη χώρα.

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε επίσης ότι στην πρόσφατη ευρωπαϊκή διάσκεψη για την διαχείριση των συνόρων που διοργανώθηκε στην Αθήνα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ρίξει συλλογικά το βάρος στο ζήτημα των επιστροφών. Ένας χαμηλός αριθμός επιστροφών όσων δεν δικαιούνται προστασία υπονομεύει την αξιοπιστία, αλλά και γενικότερα το ίδιο το σύστημα ασύλου.

Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό | Το “μπλοκ” των χωρών πρώτης υποδοχής πιέζει για αλλαγές

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This