Μητσοτάκης | Νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή η επισύνδεση στο κινητό Ανδρουλάκη – Τι αλλάζει στην ΕΥΠ
Defence Redefined
Published on 08/08/2022 at 14:48

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, πως αν και ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν πολιτικά απαράδεκτη και ότι ο ίδιος δεν το γνώριζε επισημαίνοντας ότι δεν θα το επέτρεπε ποτέ εάν το γνώριζε.

Σχετικά με την υπόθεση σε διάγγελμα του, ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση , διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.

Τόνισε βέβαια τον σημαντικό ρόλο και την συνεισφορά της ΕΥΠ στην αντιμετώπιση γεωπολιτικών προκλήσεων και κινδύνων ασφάλειας που αντιμετωπίζει καθημερινά η χώρα. Συμπλήρωσε πως θα ενεργοποιηθεί εξεταστική επιτροπή ενώ η διαδικασία δεν θα τύχει κομματικής εκμετάλλευσης ούτε θα υποτιμηθεί ο ρόλος της ΕΥΠ.

Ανέφερε επίσης, προτάσεις που θα ενισχύουν την διαφάνεια στις Υπηρεσίας Πληροφοριών χωρίς να εμποδίζουν το έργο τους. Κατέθεσε σε αυτό το πλαίσιο τέσσερις προτάσεις. 

  • Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  • Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  • Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας πρέπει να ισορροπούνται. Ταυτόχρονα τόνισε πως εχθροί της Ελλάδας θα ήθελαν αδύναμες υπηρεσίες πληροφοριών στην Ελλάδα για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο Διοικητής της ΕΥΠ – Καθήκοντα αναλαμβάνει ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This