Μητσοτάκης και Αναστασιάδης | Οι θέσεις των δύο ηγετών στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Defence Redefined
Published on 11/03/2022 at 10:00

Προσερχόμενος στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αποτροπιασμό για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη και απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση στις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας, την οποία ο ίδιος έχει ήδη ζητήσει με επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Και υπογράμμισε τη βαρύτητα που έχει το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

“Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 14 ημέρες αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη “ενηλικίωση” της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή”, είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Κύπρος αντιλαμβάνεται πλήρως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία, καθότι υπό κατοχή χώρα εδώ και σχεδόν 48 χρόνια.

Τόνισε επίσης ότι στους σχεδιασμούς σε σχέση με την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απειλές και προκλήσεις, τις οποίες η Ένωση και τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν από την Τουρκία.

Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενεργειακή απεξάρτηση, ενώ χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη στάση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Σήμερα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας στην Αττάλεια – Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This