ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μεταναστευτικό | Οι ροές από την Τουρκία και οι επαναπροωθήσεις – Τι ζητά η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 12/01/2021 at 17:44

Τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν, μεταξύ μεταναστών το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά, σε συνάρτηση με την νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών τα ξημερώματα στην ακριτική περιοχή της Τηλλυρίας, πυροδότησαν αντιδράσεις και δυσφορία στην Κυπριακή κοινή γνώμη για την μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος. 

Τα ψεσινά επεισόδια, μεταξύ Σύρων και Αφρικανών, από τα οποία 35 μετανάστες τραυματίστηκαν, είναι ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο για το οποίο το Κράτος πρέπει να λάβει αποφάσεις και να εφαρμόσει μια αυστηρή πολιτική. 

Η σελίδα μας, επικοινώνησε με τον Συντονιστή του Γραφείου του Υπουργού και Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζο Μιχαήλ, υποβάλλοντας του ερωτήσεις, σχετικά με το μεταναστευτικό και τις δυνατότητες επαναπροώθησης που έχει η Κύπρος. 

Αρχικά ο κ. Μιχαήλ, μας ανέφερε ότι, από τις 7,000 αιτητές ασύλου (σ.σ το 2020) οι 1,500 περίπου αφορούν Σύρους  στην καταγωγή. Επιβεβαίωσε επίσης, ότι οι πλείστοι έρχονται από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας την βεβαιότητα, ότι οι προωθήσεις τους στην Κύπρο γίνονται μεθοδευμενα από το τουρκικό κράτος.  

Στατιστικά Στοιχεία Αιτητών Ασύλου για το 2019

Διαβάστε επίσης: Υπό κράτηση 24χρονος στη Λεμεσό, ύποπτος για υπόθεση τρομοκρατίας

Μάλιστα, ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι αυτοί είναι πρόσφυγες για τους οποίους η Τουρκία, έχει λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια για να τους φιλοξενεί στο έδαφος της. Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν την Κύπρο ως προορισμό, ο κ. Μιχαήλ, απάντησε ότι, οι πλείστοι από αυτούς έχουν ξεγελαστεί από διακινητές, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα τους μεταφέρουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Σχετικά με το αν προκύπτει θέμα ασφάλειας, με τις αυξημένες ροές, ο κ. Μιχαήλ, ανέφερε ότι: “Οι καθημερινές ροές αρρένων με ηλικίες 25-40, μας προβληματίζουν. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ροές μεταναστών από την νεκρή ζώνη, ωστόσο τόσο η Αστυνομία όσο και η Εθνική Αρχή Ασφάλειας, παρακολουθούν αυτές τις ροές. Εντούτοις τα θέματα ασφαλείας δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών”. 

Για το αν η Κύπρος έχει την δυνατότητα απέλασης των παράτυπων μεταναστών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου εξήγησε ότι γίνονται επαναπροωθήσεις ωστόσο προκύπτει πρόβλημα με όσους μετανάστες καταφθάνουν από τα τουρκικά παράλια. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι η Συρία δεν συγκαταλέγεται στις ασφαλείς χώρες, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να τους επαναπροωθήσει στην χώρα τους, αλλά ούτε στην Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Διαβάστε επίσης: Αγία Νάπα | Νέα άφιξη δεκάδων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε πλοιάριο

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουν γίνει απελάσεις μεταναστών με προδήλως αβάσιμες αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για άτομα από αφρικανικές χώρες, τον Λίβανο, την Ινδία, την Γεωργία και απο ασφαλείς χώρες προέλευσης μεταναστών. 

Τι ζητά επιτακτικά η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

“Διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Εταίρους μας για να καταλήξουμε σε μια κοινή συμφωνία. Ο πρώτος πυλώνας, είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που επετεύχθη με την Τουρκία το 2015, σχετικά με την συγκράτηση των μεταναστών στο έδαφος της και ταυτόχρονα να αποδεχτεί την επιστροφή των μεταναστών που αποδεδειγμένα έρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας”. 

Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, είναι η κεντρική διαπραγμάτευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες για επαναπροωθήσεις παρατυπων μεταναστών. Ο κ. Μιχαήλ, εξήγησε ότι δίδεται μεγαλύτερο βάρος στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες για επαναπροωθήσεις, εάν αυτές γίνονται κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε και όχι ξεχωριστά των κρατών μελών. 

Ο τρίτος πυλώνας, στον οποίο η Κύπρος ελπίζει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έρθουν σε συμφωνία, είναι η δίκαιη κατανομή του πληθυσμού των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη. 

Διαβάστε επίσης: Δύο φερόμενοι διακινητές 13 παράτυπων μεταναστών συνελήφθησαν στον Κάτω Πύργο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This