ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“ΜΕΔΟΥΣΑ 11” | “Μεσογειακό Τείχος” από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, ΗΑΕ και Γαλλία
Defence Redefined
Published on 16/11/2021 at 10:00

Σε εξέλιξη από 14 Νοεμβρίου 2021, βρίσκεται η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία “ΜΕΔΟΥΣΑ 11”, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

Η άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ”, αν και ξεκίνησε ως διμερής μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου, έχει εξελιχθεί σε πενταμερή συνασπισμό της Μεσογείου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αίγυπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας.

Η 115 Πτέρυγα Μάχης στο Ακρωτήρι Χανίων φιλοξενεί τα μαχητικά της ΜΕΔΟΥΣΑΣ. Εκεί, εκτός από τα ελληνικά μαχητικά, θα βρίσκονται για τις επόμενες ημέρες μαχητικά από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα μαχητικά Αιγύπτου και ΗΑΕ θα παραμείνουν και μετά το πέρας της ΜΕΔΟΥΣΑΣ, για να συμμετάσχουν σε ξεχωριστές ασκήσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η Γαλλία, αν και προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι θα υψωθεί η σημαία της, χωρίς να έχει ουσιαστική συμμετοχή, είναι πολύ πιθανό να κάνει την έκπληξη και να δώσει πιο δυναμικό “παρών”. Σαουδική Αραβία, Αμερική, Μπαχρέιν, Σουδάν, Ιορδανία, Ιταλία και Γερμανία θα παραστούν ως παρατηρητές.

Διαβάστε επίσης: Αεροναυτική Άσκηση Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας υπό τον συντονισμό της Εθνικής Φρουράς – Φωτογραφίες

Οι πέντε χώρες που συμμετέχουν φέτος είναι οι ίδιες που συμμετείχαν και στην περυσινή “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”.

Η άσκηση διεξάγεται στην θαλάσσια περιοχή νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους με τη συμμετοχή μονάδων Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των Χωρών που συμμετέχουν.

Στην άσκηση συμμετέχουν οι ελληνικές ΕΔ με 2 Φ/Γ, 1 ΤΠΚ, 12 F-16 και 2 Ε/Π SUPERPUMA και οι αιγυπτιακές ΕΔ με Ελικοπτεροφόρο, 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ και 18 F-16.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Τεχνικές ασκήσεις
  • Ασκήσεις πυρών
  • Ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας
  • Ασκήσεις θαλάσσιας αποτροπής (Maritime Ιnterdiction Operations-MIO)
  • Ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών
  • Ασκήσεις έρευνας-διάσωσης (SAR).

Ο σκοπός της άσκησης είναι διττός: από τη μία πλευρά επιχειρησιακός, αφού η υλοποίηση των δραστηριοτήτων, θα συμβάλλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων διοικητών και αξιωματικών στη διαχείριση κοινών επιχειρήσεων, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα ικανότητας και ετοιμότητας για να εκτελέσουν κοινά καθήκοντα υπό διάφορες περιστάσεις, και από την άλλη πολιτικός, αφού τα συμμετέχοντα κράτη θα στέλνουν για τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Quad Cooperation | Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας – Φωτογραφίες

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This