Μεγάλη Βρετανία | Δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα βόρεια της Νορβηγίας
Defence Redefined
Published on 13/03/2023 at 10:15

Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στρατιωτική βάση στο νορβηγικό Μεγάλο Βορρά, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην Αρκτική, εν μέσω των ανησυχιών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καθώς η Νορβηγία, που συνορεύει με τη Ρωσία, αρνείται να δεχτεί μόνιμες βάσεις ξένων στρατιωτών, αυτή του Camp Viking πρόκειται να ανοίξει για δέκα χρόνια βορείως του Τρόμσο και θα φιλοξενεί καταδρομείς που θα εκπαιδευτούν στη μάχη σε συνθήκες ακραίου ψύχους.

Η θέση του στρατοπέδου είναι ιδανική για την αποτροπή των απειλών στην περιοχή και επιτρέπει στη Βρετανία να αντιδρά γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης για να προστατέψει τη βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και του στενού συμμάχου της, της Νορβηγίας, εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση.

Η βάση αυτή, που βρίσκεται κοντά σε νορβηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, θα διατηρήσει την παρουσία Βρετανών καταδρομέων στην περιοχή, όπου περίπου 1.000 συμμετείχαν φέτος τον χειμώνα σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η κατασκευή της δικαιολογήθηκε από την ανάδυση του Μεγάλου Βορρά ως σημαντικού θεάτρου επιχειρήσεων, που αιτιολογεί νέες εγκαταστάσεις για τη σύγχρονη εποχή.

Από την πλευρά του, το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι η εγκατάσταση ήταν ένα παλιό κέντρο εκπαίδευσης που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά από συμμαχικές χώρες, και μετά από τους Ολλανδούς πεζοναύτες, ενώ το στρατόπεδο είναι νορβηγικό και χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο | Σύσφιξη των σχέσεων τους

Ιδρυτικό μεν μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία αρνείται από το 1949 να δεχθεί στο έδαφός της μόνιμες βάσεις ξένων στρατιωτών σε καιρό ειρήνης, ώστε να μην προκαλεί τη γειτονική Ρωσία, αλλά φιλοξενεί τακτικά συμμαχικά στρατεύματα για να τους επιτρέπει να εκπαιδεύονται στη μάχη σε μεγάλο ψύχος.

Η βρετανική βάση δεν είναι ούτε καινούργια, και σε καμιά περίπτωση ούτε παραβίαση της νορβηγικής πολιτικής που αφορά τις βάσεις, υπογράμμισε το υπουργείο, αναφέροντας επίσης ότι η βάση καταλαμβανόταν από ξένα στρατεύματα για σχεδόν έξι μήνες τον χρόνο.

Το βασίλειο της Νορβηγίας, που μοιράζεται σύνορα 198 χλμ. με τη Ρωσία στον Μεγάλο Βορρά, προμήθευσε στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, προκειμένου η χώρα να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Όσον αφορά τους γείτονές της, η σύγκρουση ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, γυρίζοντας σελίδα στην πολιτική τους της στρατιωτικής ουδετερότητας, που ίσχυε από τη δεκαετία του 1990 και είχε κληρονομηθεί από δεκαετίες ουδετερότητας, υποχρεωτικής ή κατόπιν επιλογής.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Βρετανία | Οπλισμό και στρατιωτικούς εκπαιδευτές έχει στείλει στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This