Μαύρη Θάλασσα | Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε αμερικανικό drone MQ-9 Reaper
Defence Redefined
Published on 15/03/2023 at 09:41

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου SU-27 χτύπησε τον έλικα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας τη συντριβή του σε διεθνή ύδατα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ρωσικό μαχητικό επιχειρούσε να αναχαιτίσει το αμερικανικό drone. 

Το drone MQ-9 Reaper εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την απώλεια του MQ-9, δήλωσε ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής των αμερικανικών εναέριων δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική και έκανε λόγο για μια επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική ενέργεια εκ μέρους των Ρώσων, που παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή των δύο αεροπλάνων. 

Η Μόσχα διαψεύδει ότι υπήρξε “επαφή” ή πυρά από τα ρωσικά μαχητικά, τα οποία προκάλεσαν την πτώση.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε με αυτό. Αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο στρατός των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι γνωστοποίησε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, το οποίο συνέβη στις 9 το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδας και Κύπρου. 

Τόνισε ακόμα πως τέτοιες αναχαιτίσεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, όμως αυτή ήταν αξιοσημείωτη και μοναδική, επειδή ήταν μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική και προκάλεσε την κατάρριψη του αμερικανικού “Reaper”.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον αυτουργό της επίθεσης στην Καμπούλ

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ο ρωσικός στρατός παραδέχτηκε ότι δύο ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν έβαλαν εναντίον του ούτε προκάλεσαν την πτώση του. Ως αποτέλεσμα ενός βάναυσου ελιγμού το drone MQ-9 ξεκίνησε μια ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και χτύπησε την επιφάνεια του νερού, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αμερικανικά και συμμαχικά drones θα συνεχίσουν να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και καλούν τους Ρώσους να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό, αναφέρει ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με δυτική στρατιωτική πηγή, διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχουν ενεργοποιηθούν για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων χωρών. Ο εναέριος χώρος της είναι το σκηνικό πολύ τακτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ drones και αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Προμήθεια 30 drones «MQ-9 Reaper» από τις ΗΠΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This