Μαρόκο | Προχωρά στη δημιουργία Κέντρου συντήρησης και υποστήριξης αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon και C-130 Hercules
Defence Redefined
Published on 30/04/2022 at 17:00

Σε μια προσπάθεια να γίνει κέντρο συντήρησης στρατιωτικών αεροσκαφών για τις γειτονικές αφρικανικές χώρες, το Μαρόκο υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τις βελγικές εταιρείες Sabca και Sabena Aerospace, καθώς και με την αμερικανική Lockheed Martin για τη συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon και C-130 Hercules.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 14 Απριλίου, θα οδηγήσει στην ίδρυση της εταιρείας Maintenance Aero Maroc (MAM), της οποίας οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Benslimane.

Στις υπόψη εγκαταστάσεις προβλέπεται να λαμβάνουν χώρα η συντήρηση και η υποστήριξη αεροσκαφών F-16 και C-130 τόσο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Μαρόκου, όσο και πολεμικών αεροποριών άλλων αφρικανικών γειτονικών χωρών. 

Η συνεργασία θα διασφαλίσει ότι το Βασίλειο του Μαρόκου θα λάβει την βέλτιστη παροχή σε υποδομές, εξοπλισμό, εκπαίδευση και πιστοποίηση για την υποστήριξη των απαιτήσεων διατήρησης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Μαρόκου και άλλων διεθνών πελατών, όπως δήλωσε η Danya Trent, αντιπρόεδρος του προγράμματος F-16 της Lockheed Martin.

Ακόμα, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Μαρόκου αναμένει την παράδοση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 72, που θα τεθεί σε υπηρεσία από τα τέλη του 2025 έως το 2027. Εδώ έγκειται η σημασία της νέας εγκατάστασης, καθώς αυτή θα επιτρέψει στο Μαρόκο να αναβαθμίσει εγχώρια τον ήδη υπάρχοντα στόλο του από F- 16 στο επίπεδο της πιο προηγμένης έκδοσης F-16 Viper Block 72, όπως δήλωσε στο Breaking Defense ο Αμπντέλ Χαμίντ Χάρφι, ένας Μαροκινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Διαβάστε επίσης: Μαρόκο | Προμήθεια του σύγχρονου ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Barak MX

Η μαροκινή Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη 23 μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία ο Harfi αναμένει να αναβαθμιστούν στο Block 72 εντός της εγκατάστασης. Αυτά συμπληρώνονται από έναν στόλο αεροσκαφών F5, καθώς και από αεροσκάφη Mirage F-1 και ALPHA-JET, που βρίσκονται στη στρατιωτική βάση Μεκνές. Το Μαρόκο διαθέτει επίσης ένα στόλο 17 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130H και έχει επιδιώξει να αυξήσει αυτόν τον στόλο μέσω του προγράμματος Excess Defense Articles (EDA) των ΗΠΑ.

Το Μαρόκο προσδοκά στην υποστήριξη και συντήρηση F-16 και C-130 Hercules όχι μόνο για την αεροπορία του αλλά και για τις γειτονικές αφρικανικές χώρες που χρησιμοποιούν αυτά τα αεροσκάφη όπως η Τυνησία, η Λιβύη, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Αίγυπτος.

Οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Μαρόκο προέρχονται από την γειτονική Αλγερία, την οποία το Μαρόκο κατηγορεί ότι εξοπλίζει την ομάδα ανταρτών του Μετώπου Polisario στη Δυτική Σαχάρα, ενώ υφίστανται εντάσεις με την Ισπανία για τη Θέουτα και τη Μελίγια, δύο ισπανικούς θύλακες που το Μαρόκο θεωρεί κατεχόμενες πόλεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μαρόκο αναζητά τρόπους μεταφοράς τεχνολογίας, ώστε η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να υποστηρίζει εγχώρια τον εναέριο στόλο της σε κρίσιμες καταστάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συντήρηση μεταγωγικών και μαχητικών αεροσκαφών μέχρι το τρίτο και το τέταρτο επίπεδο πραγματοποιείται εγχώρια στο Μαρόκο, ενώ αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει σε ποσοστό 80-90% στις υπόλοιπες αραβικές χώρες.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense

Διαβάστε επίσης: Ισπανία | Η στροφή της Μαδρίτης για τη Δ. Σαχάρα φέρνει διπλωματικές μετατοπίσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This