ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μάλι | Η Δανία θα αποσύρει τις Δυνάμεις της όπως απαίτησε η χούντα
Defence Redefined
Published on 28/01/2022 at 16:30

Στηλιτεύοντας το βρώμικο πολιτικό παιχνίδι του Μπαμακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, ο Γιέπε Κόφολ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα του θα επαναπατρίσει τους λίγο λιγότερους από εκατό στρατιωτικούς που ανέπτυξε στο Μάλι, όπως απαίτησε η στρατιωτική χούντα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αντιτζιχαντιστική αποστολή υπό την ηγεσία της Γαλλίας στην αφρικανική χώρα.

Παρότι το Παρίσι και άλλες 14 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν προχθές Τετάρτη τη μεταβατική κυβέρνηση να επιτρέψει την παραμονή των Δανών, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της πως δεν είχε νομική βάση, το Μπαμακό επέμεινε πως πρέπει να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο DR οι περίπου 90 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ιατρικού σώματος και μελών των ειδικών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί στο Μάλι πριν από κάπου μία εβδομάδα, θα αποσυρθούν όλοι. “Οι στρατηγοί στην εξουσία επιβεβαίωσαν ότι η Δανία δεν είναι καλοδεχούμενη στο Μάλι”, σύμφωνα με τον κ. Κόφολ, η Δανία δεν το αποδέχεται, πάντως και αποφάσισε να επαναπατρίσει τους στρατιώτες της, όπως δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Κοπεγχάγη.

Η χούντα απαίτησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας οι ειδικές δυνάμεις της Δανίας που εντάχθηκαν στην αποστολή Τακούμπα να αποχωρήσουν αμέσως, υποστηρίζοντας ότι αναπτύχθηκαν χωρίς τη συναίνεσή της. “Ήμασταν εκεί κατόπιν πρόσκλησης του Μαλί. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε αργότερα την υποστήριξή του στη Δανία. Η παράνομη χούντα, τόνισε, λαμβάνει ανεύθυνα μέτρα και φέρει ακέραιη την ευθύνη για την απόσυρση των δυνάμεων της Δανίας. Η εξέλιξη την απομονώνει περαιτέρω από τους διεθνείς εταίρους της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Λε Ντριάν.

Διαβάστε επίσης: Νεκροί 26 τζιχαντιστές στο Μάλι μετά από κοινή επιχείρηση με γαλλικές δυνάμεις

Οι χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην Τακούμπα πρόκειται να εξετάσουν σήμερα Παρασκευή μέσω βιντεοδιάσκεψης το μέλλον αυτής της αποστολής ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων, που συγκροτήθηκε το 2020 με πρωτοβουλία της Γαλλίας για να δράσει εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται την περιοχή του Σαχέλ. Η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία αναμένουν ακόμη έγκριση από το Μπαμακό για να αναπτύξουν μέλη των ειδικών δυνάμεών τους. Άλλες χώρες που θεωρητικά πρόκειται προσεχώς να αναπτύξουν δυνάμεις είναι η Ρουμανία και η Λιθουανία. Ο στρατός της Δανίας διευκρίνισε ότι η απόσυρση του προσωπικού και του υλικού του θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.

Η νέα αναποδιά για την ευρωπαϊκή δύναμη καταγράφεται εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Μπαμακό. Η στρατιωτική χούντα έφθασε στο σημείο προ ημερών να καλέσει τη Γαλλία να αφήσει κατά μέρος τα “αποικιοκρατικά αντανακλαστικά” της· ενώ, όταν η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κατηγόρησε το καθεστώς πως πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις, ανώτατο στέλεχός του κάνοντας έναν μορφασμό που θα ήθελε να μοιάζει με χαμόγελο της έδωσε τη συμβουλή να κλείσει το στόμα της. Την Τετάρτη, το στρατιωτικό καθεστώς αξίωσε η Δανία να του “ζητήσει συγγνώμη”, παρότι, ταυτόχρονα, επαίνεσε τη συνεισφορά της στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ.

Μήλο της έριδος ανάμεσα στη χούντα και τη Δύση τελευταία παραμένει εξάλλου η ανάπτυξη στο Μάλι της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Γερμανικό μεταγωγικό θα επαναπατρίσει Γερμανούς τραυματίες της δύναμης του ΟΗΕ στο Μάλι

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This