Μάλι | Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις
Defence Redefined
Published on 05/01/2023 at 10:31

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο πυροσβέστες και τρεις πολίτες τη Δευτέρα κοντά στην Μπαμακό, με ανακοίνωσή της που ανέφερε ότι επαλήθευσε το κέντρο μελετών SITE, το οποίο παρακολουθεί συστηματικά την τζιχαντιστική δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Οι τζιχαντιστές της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα, ανέλαβαν την ευθύνη για δυο ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων της πυροσβεστικής και μονάδας περιβαλλοντικής και δασικής προστασίας κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμακό, κατά την ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στις κοινότητες Μαρκακουγκό και Κασελά, στον άξονα Μπαμακό-Σεγκού, στο νοτιοανατολικό Μάλι, όπου σπάνια σημειώνονται τέτοιες ενέργειες.

Η Αλ Κάιντα δεν έδωσε κανέναν απολογισμό των επιθέσεων. Το υπουργείο Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο προχθές Τρίτη για πέντε νεκρούς, δύο πυροσβέστες και τρεις πολίτες, στην επίθεση στη Μαρκακουγκό.

Το Μάλι, χώρα του Σαχέλ χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, πολεμά για πάνω από μια δεκαετία εναντίον τζιχαντιστών. Η βία έχει εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η στρατιωτική χούντα, στην εξουσία στο Μάλι από το 2020, έφερε στη χώρα Ρώσους, τους οποίους παρουσιάζει ως στρατιωτικούς εκπαιδευτές, για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν ωστόσο πως οι εκπαιδευτές για τους οποίους μιλά το Μπαμακό είναι στην πραγματικότητα μισθοφόροι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, η οποία φέρεται να έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μάλι| Παραλαβή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This