Μάλι | Δολοφονίες αμάχων από τρομοκράτες – Νεκρός κυανόκρανος από νάρκη
Defence Redefined
Published on 20/06/2022 at 09:33

Νέα ανάφλεξη της βίας σάρωσε το βόρειο τμήμα του Μαλί: ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον είκοσι άμαχους κοντά στην πόλη Γκαό, ενώ κυανόκρανος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε στην Κιντάλ, καθώς η κατάσταση ασφαλείας στο κράτος του Σαχέλ επιδεινώνεται.

Τρομοκράτες (…) δολοφόνησαν το Σάββατο τουλάχιστον είκοσι αμάχους σε κωμοπόλεις στην κοινότητα Ανσαουάτ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα της Γκαό, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας στην Μπαμακό, που επίσης μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε τη δολοφονία το Σάββατο περίπου είκοσι αμάχων στην Εμπάκ, 35 χιλιόμετρα βόρεια της Γκαό, και σε γειτονικές κοινότητες, κάνοντας λόγο για ενέργεια που διαπράχθηκε από οπλισμένους εγκληματίες. Από την πλευρά του αξιωματούχος των τοπικών αρχών, είπε πως τζιχαντιστές δολοφόνησαν το Σάββατο 24 αμάχους στην κοινότητα Ανσαουάτζ. Καμία άλλη πηγή δεν επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για ενέργεια τζιχαντιστών.

Διαβάστε επίσης: Έλληνες στρατιώτες καθ’ οδόν προς Μάλι ( ; )

Όμως στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που συνδέονται με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) είναι ολοένα συχνότερες και το πεδίο δράσης τους μεγεθύνεται.

Στην Γκαό βρίσκονται δυνάμεις του στρατού του Μαλί, κυανόκρανοι του ΟΗΕ (της αποστολής MINUSMA, που διαθέτει 13.000 στρατιωτικούς) και άνδρες του στρατού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην αποστολή Μπαρχάν.

Αυτοί οι τελευταίοι, που άρχισαν την προοδευτική αποχώρησή τους από το Μαλί στις αρχές της χρονιάς, αναμένεται να έχουν αποχωρήσει οριστικά από τη βάση τους στην Γκαό, τον τελευταίο θύλακα όπου είναι ακόμη παρόντες, «ως το τέλος του καλοκαιριού», σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο.

Χθες Κυριακή το πρωί, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, στρατιωτικός από τη Γουινέα, σκοτώθηκε όταν εξερράγη νάρκη στην Κιντάλ, βορειότερα, καθώς συμμετείχε σε περιπολία με σκοπό τον εντοπισμό και την άρση ναρκοπεδίων, σύμφωνα με τη MINUSMA. Ο νέος θάνατος κυανόκρανου καταγράφεται εν μέσω τεταμένων διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της εντολής της αποστολής αυτής.

*Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μάλι | Η στρατιωτική χούντα ακυρώνει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This