Λιμενικό Σώμα | Προχωρά σε προμήθεια Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης μήκους 80 μέτρων
Defence Redefined
Published on 27/11/2022 at 12:02

Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες (RFI) για την προμήθεια δύο Περιπολικών πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ / offshore patrol vessel – OPV) μήκους άνω των 80 μέτρων με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα €160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση (25/11) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής οι απαιτούμενες προδιαγραφές συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την δυνατότητα προσνήωσης ελικοπτέρου βάρους 11 τόνων και την μεταφορά δύο Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρων με βάρος απογείωσης τα 200 κιλά έκαστο. Πέραν τούτων τα ΠΑΘ θα φέρουν και δύο (2) βοηθητικά ταχύπλοα σκάφη μήκους τουλάχιστον 9 μέτρων τα οποία θα έχουν ταχύτητες άνω των 50 κόμβων.

Τα σκάφη θα πρέπει να φέρουν και κατάλληλο εξοπλισμό υποστήριξης των υπόψη μέσων καθώς και κλειστό υπόστεγο για φιλοξενία ενός ελικοπτέρου των 6 τόνων και των δύο Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρων. 

Σχετικά με τα Μη Επανδρωμένα Ελικόπτερα αυτά θα πρέπει να έχουν εμβέλεια τουλάχιστον 65 ναυτικά μίλια (ν.μ) και 6 ώρες αυτονομία πτήσης, να διαθέτουν ραντάρ επιτήρησης και θερμική κάμερα καθώς και σύστημα προστασίας κατά παρεμβολών (anti-jamming) και αντί-spoofing.

Η μέγιστη ταχύτητα των ΠΑΘ πρέπει σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που θέτει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να είναι τουλάχιστον 27 κόμβοι σε κατάσταση πλήρους φόρτου στο 100 % της μέγιστης ισχύος των Κύριων Μηχανών με καθαρή γάστρα και σε ήρεμη θάλασσα (0-2 Κλίμακα Douglas). 

Ακόμα, τα πλοία προβλέπεται να είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνομενους σταθμούς όπλων (Remote-Controlled Weapon Stations – RCWS) οι οποίοι θα φέρουν ένα (1) πυροβόλο των 30 χιλ και δύο (2) πολυβόλα των 12,7 χιλ.

Η συνολική μεταφορική ικανότητα των ΠΑΘ θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 200 άτομα με χώρους προσωρινής φιλοξενίας 50 ναυαγών.

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα | Τα σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς – VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

To ΛΣ-ΕΛΑΚΤ βρίσκεται σε φάση αναζήτησης, και συγκεκριμένα στο στάδιο πρόσκλησης για την επίδειξη ενδιαφέροντος (RFI), ενώ μετέπειτα θα προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Σήμερα, τα μεγαλύτερα πλοία του Σώματος είναι τα δύο ΠΑΘ Κλάσης ΓΑΥΔΟΣ των 47,8 μ και εκτοπίσματος 575 τόνων. 

Επίσης, παραμένει άγνωστο, εάν στον επερχόμενο διαγωνισμό θα υπάρξει απαίτηση ναυπήγησης των πλοίων σε εγχώρια ναυπηγεία.

Να σημειωθεί ότι η Μάλτα έχει ήδη αποκτήσει Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης μήκους 75 μέτρων με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Μάλτα | Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης μήκους 75 μέτρων με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This