Λιθουανία | Επίσπευση διαδικασιών για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς
Defence Redefined
Published on 22/11/2022 at 18:45

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή της να επισπεύσει την διαδικασία για την απόκτηση συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς. Η απόφαση οφείλεται στην πρόσφατη πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ανακοινώθηκε από σύμβουλο του προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα. Οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν σύντομα· η προμήθεια του συστήματος αναμένεται να γίνει εντός 2023. Ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO το 2023, η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους, η λιθουανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει προτεραιότητα οι σύμμαχοι να εργαστούν για να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί περιφερειακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας. Η κυβέρνηση στο Βίλνιους εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια. Ο λιθουανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη το αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS. Η λιθουανική κυβέρνηση θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ το 2023.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Ανάγκη για εξακρίβωση της προέλευσης του πυραύλου – Κίνδυνος κλιμάκωσης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This