ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Λιβύη | Ο LNA κατέλαβε πλοίο τουρκικών συμφερόντων – Νέες εντάσεις παρά την κατάπαυση του πυρός – VIDEO & Χάρτης
Defence Redefined
Published on 08/12/2020 at 14:29

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ  κατέλαβε ένα τουρκικό πλοίο, με όνομα «Μαμπρούκα», που έπλεε με την σημαία της Τζαμάικας.

 Πλοηγηθείτε στο χάρτη πατώντας πάνω στα εικονίδια για περισσότερες πληροφορίες. Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις του LNA, το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις του GNA και το μπλε τις τουρκικές δυνάμεις. Άλλες αποχρώσεις στον χάρτη αντιπροσωπεύουν τις τοπικές φυλές της Λιβύης και τα εδάφη που κατέχουν. 

Διαβάστε επίσης: Ο απόηχος της ξαφνικής αεροπορικής επίθεσης στην βάση Al Watiya | VIDEO

Αυτό ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του LNA, Στρατηγό Ahmed al-Mismari. Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του LNA, το πλοίο έπλευσε προς το λιμάνι της Μισράτα και πιθανολογείται ότι θα παρέδιδε όπλα, από την Τουρκία, προς την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο al-Mismari, είπε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο, «Μαμπρούκα», είχε πλήρωμα 17 ατόμων συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και εμπορευματοκιβώτια που δεν είχαν ακόμη επιθεωρηθεί.

«Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείτο από εννέα Τούρκους, επτά Ινδούς και έναν Αζέρο ναύτη. Το πλοίο διερευνάται για παραβιάσεις των θαλάσσιων νόμων και κανονισμών», πρόσθεσε ο Mismari στην δήλωση του. Οι ναυτικές μονάδες του LNA το σταμάτησαν το πλοίο κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα, είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα, το πλοίο εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Λιβύης στα ανοικτά των ακτών του Ra’s Al Hilal. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Μόσχας και Άγκυρας σε 4 σημεία για Λιβύη

Μια ανώνυμη τουρκική πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλοίο μετέφερε φάρμακα και άλλα ιατρικά προϊόντα από την Αίγυπτο στη Λιβύη και αναμένεται να αφεθεί να συνεχίσει την πορεία του σύντομα.

Χθες, 7 Δεκεμβρίου, ο al-Mismari κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα και μαχητές το GNA. Το LNA ωστόσο, υποστηρίζεται ανοικτά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο και σε κάποιο βαθμό από τη Ρωσία.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι οι ξένοι υποστηρικτές και των δύο πλευρών παραβίασαν επανειλημμένα το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι προφανώς η μεγαλύτερη παραβίαση του εμπάργκο πραγματοποιείται τακτικά από την Τουρκία.

Το GNA και ο LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο τις εκλογές, το επόμενο έτος ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης. Η Τουρκία, φυσικά, δεν είναι ικανοποιημένη με ένα ειρηνικό αποτέλεσμα, καθώς θέλει να προωθήσει την ατζέντα της εκμετάλλευσης της Λιβυκής ΑΟΖ και να της επιτραπεί να διατηρήσει τον νεοσύστατο στρατό της από μισθοφόρους στην al-Zawiyah και την Misrata.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | Αναφορές για κατάρριψη ρωσικού MiG-29 στην Λιβύη – VIDEO

Πέραν αυτού στις 6 Δεκεμβρίου, ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις στη νοτιοδυτική Λιβύη, όταν ο LNA πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίθεση σε στρατόπεδο που ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Τα στρατεύματα του LNA επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Tendy το πρωί της Κυριακής. Το στρατόπεδο βρίσκεται κοντά στην πόλη Awbari, τουλάχιστον 964 χλμ νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Southfront, ο συνταγματάρχης Muhammad al-Hasnawi ηγήθηκε της επίθεσης.

Ένας εκ των εκπροσώπων της αίθουσας επιχειρήσεων του GNA (Σύρτη – αλ Τζούφρα), δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η επίθεση του LNA απωθήθηκε γρήγορα από τις δυνάμεις του στρατοπέδου.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, απορρίφθηκαν από τον Khaled al-Mahjoub, διευθυντή του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης του LNA, ο οποίος είπε στο Sky News Arabiya ότι το στρατόπεδο Tendy καταλήφθηκε από τον LNA.

Σύμφωνα με τον al-Mahdjoub, το LNA εργάζεται για να εξασφαλίσει τη νοτιοδυτική περιοχή της Λιβύης για να αποτρέψει την είσοδο τρομοκρατικών ομάδων στην χώρα, συμπεριλαμβανομένου της Αλ Κάιντα. 

Μέχρι τώρα, οι δύο πλευρές (GNA – LNA) έχουν ξεκινήσει εποικοδομητικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Η πρόσφατη επίθεση μπορεί να εμποδίσει αυτές τις προσπάθειες. Η αιφνιδιαστική επίθεση του LNA στο στρατόπεδο Tendy μπορεί να προκλήθηκε από την τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στον GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία αύξησε τις αποστολές όπλων στις δυνάμεις του GNA και έκανε προετοιμασίες για την ανάπτυξη περισσότερων Σύρων μαχητών στη χώρα.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη του LNA, ενεργά στην περιοχή Ajdabiya

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

Με πληροφορίες από: Southfront / AP / Reuters

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This