ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Λιβύη | Οριστική αναβολή των εκλογών – Σε νέο αδιέξοδο η χώρα
Defence Redefined
Published on 22/12/2021 at 16:30

Την οριστική αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, ανακοίνωσε και επισήμως σήμερα, Τετάρτη το κοινοβούλιο της χώρας. Καθώς δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους, η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, ενώ και η τύχη της μεταβατικής κυβέρνησης, η θητεία της οποίας λήγει την Παρασκευή, είναι άγνωστη.

“Αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος”, έγραψε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, αλ Χάντι αλ Σγκάγιερ σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Η έκθεση της επιτροπής ζητεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου “να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης” που έχει στόχο να οδηγήσει τη Λιβύη προς τη δημοκρατία.

Οι αλλεπάλληλες διαμάχες των αντίπαλων πλευρών σχετικά με τα διαδικαστικά των προεδρικών εκλογών ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε αναβολή τους, πράγμα που επικυρώθηκε με την ανακοίνωση του κοινοβουλίου σήμερα.

Στην πρωτεύουσα Τρίπολη και σε άλλες περιοχές στα δυτικά της χώρας σημειώνονται κινήσεις ενόπλων ομάδων, και υπάρχουν φόβοι ότι η κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας θα προξενήσει νέο γύρο βίας.

Οι διάφορες πλευρές, οι υποψήφιοι και οι ξένες δυνάμεις διεξάγουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το κατά πόσο μπορούν να διοργανωθούν εκλογές, έστω και με κάποια καθυστέρηση, ή εάν απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για τη νομική βάση της εκλογικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ κινδυνεύει και η εξουσία της μεταβατικής κυβέρνησης που ανέλαβε τις τύχες της αφρικανικής χώρας τον Μάρτιο ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς το κοινοβούλιο, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Σεπτέμβριο.

Στην ανατολική πλευρά της χώρας υπάρχουν φωνές για τη σύσταση αποσχιστικής κυβέρνησης, μακριά από την εξουσία της Τρίπολης, που διαθέτει τη στήριξη της Άγκυρας.

Με πληροφορίες από: CNN Greece, Reuters

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Διάσκεψη για Λιβύη | Αποχώρηση Μισθοφόρων και διεξαγωγή εκλογών

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This