Λιβύη | Νέα όξυνση της πολιτικής κρίσης
Defence Redefined
Published on 14/02/2022 at 09:53

Στρατιωτικές δυνάμεις κοινών επιχειρήσεων της Λιβύης συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας για να υποστηρίξουν την αξίωση του Αμπντουλ Χαμίντ Αλ Ντμπάιμπα ως νόμιμου επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης καθώς βαθαίνει το πολιτικό σχίσμα της χώρας. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 12/02, ένοπλα τμήματα από τις περιοχές Μισράτα, Χομς και Ζλιτάν συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης με περίπου 300 οπλισμένα οχήματα.

Την Πέμπτη 10/02, το κοινοβούλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης όρισε τον Φάθι Μπασάγκα νέο πρωθυπουργό της χώρας. 

Ο νυν πρωθυπουργός Ντμπάιμπα, ο οποίος αυτή την εβδομάδα επέζησε από απόπειρα δολοφονίας, απέρριψε την κίνηση, δεσμευόμενος να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, ενώ αποφάσισε να καλέσει τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να εξασφαλίσουν την προστασία κεντρικών γραφείων της κυβέρνησης και βασικών τοποθεσιών στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

“Φυσικά, ο λόγος της παρουσίας μας εδώ καταρχάς είναι η διατήρηση της δημοκρατικής πορείας στη Λιβύη. Μπήκαμε στην επανάσταση το 2011 λόγω της εξουσίας του στρατού, δεν αποδεχόμαστε την εξουσία του στρατού. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη διεθνή νομιμότητα και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη νομιμότητα”, δήλωσε ο Συνταγματάρχης Ιμπραήμ Μοχάμεντ, Τοπικός Διοικητής της Κοινής Δύναμης Επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Απόπειρα δολοφονίας κατά του Πρωθυπουργού Ντμπάιμπα

Ο Μπασάγκα και ο Ντμπάιμπα, και οι δύο ο υποψήφιοι για την ματαιωμένη προεδρική ψηφοφορία προερχόμενοι από τη Μισράτα, έχουν την υποστήριξη αντίπαλων ενόπλων ομάδων στο δυτικό μέρος της Λιβύης. Η διοίκηση του Ντμπάιμπα είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, αλλά οι εκλογές ακυρώθηκαν εν μέσω διχασμών σχετικά με τη νομική τους βάση και τις υποψηφιότητες πολλών αμφιλεγόμενων προσώπων.

H μεταβατική κυβέρνηση διορίστηκε πριν από ένα χρόνο ως μέρος των ειρηνευτικών προσπαθειών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αποδεχτεί καμία νέα μεταβατική φάση ή παράλληλη εξουσία και ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Την Παρασκευή 11/02, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες στην Τρίπολη και τη Μισράτα πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις που απέρριπταν την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ιδρύσει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση του Μπασάγκα, απαίτησαν την ανατροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ανωτάτου Συμβουλίου της Επικρατείας και ζήτησαν τη διατήρηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Ντμπάιμπα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης να διεξαχθούν οι εκλογές στην ώρα τους σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γενεύης.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου της Επικρατείας με έδρα την Τρίπολη, Καλίντ Μέχρι, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ντμπάιμπα ότι πυροδοτεί μια εκστρατεία κατά του κοινοβουλίου και του ου Ανωτάτου Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον τον Ντμπάιμπα και ανακοίνωσε ότι η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, επιστρέφει στην Τρίπολη προκειμένου να συνεργαστεί με κρίσιμους παράγοντες στη Λιβύη για να διευκολύνει μια συμφωνία για μια πορεία προς τα εμπρός.

Πηγή: Al Jazeera

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Οριστική αναβολή των εκλογών – Σε νέο αδιέξοδο η χώρα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This