ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Λιβύη | Ανακαταλήψεις εδαφών, τα συστήματα BUK και η κατάπαυση του πυρός – Διαδραστικός χάρτης

Defence Redefined
Published on 02/06/2020 at 14:12

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (LNA), οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες υπέστησαν πολλές ήττες, ανακοίνωσαν την Δευτέρα 01/06, ότι ανακατέλαβαν την κοινότητα Αλ Ασάμπια, στα νοτιοανατολικά της Τρίπολης (βλέπετε χάρτη).

Πλοηγειθείτε στον διαδραστικό χάρτη, πατώντας πάνω στα εικονίδια για περισσότερες πληροφορίες. 

Η περιοχή αυτή ήταν μέχρι τώρα υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

“Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζώνης Αλ Ασάμπια σήμερα το πρωί, μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών”, έγραψε στο Facebook ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης (βλέπετε χάρτη).

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα προβλήθηκαν εικόνες και βίντεο που δείχνουν την είσοδο των δυνάμεων του Χάφταρ στην πόλη, η οποία απέχει 120 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, την έδρα της GNA.

 

Χωρίς να παραδεχθεί ξεκάθαρα ότι η GNA απώλεσε αυτήν την κοινότητα, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας έκανε λόγο για “πολλαπλασιασμό” των αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή της Αλ Ασάμπια.

“Η πολεμική αεροπορία στοχοθέτησε τρία οχήματα, ένα στρατιωτικό θωρακισμένο όχημα τύπου Tiger των (Ηνωμένων Αραβικών) Εμιράτων, ένα άλλο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένα πολυβόλο και ένα φορτηγό με πυρομαχικά”, υποστήριξε ο Μοχάμαντ Γκνούνου.

Η Αλ Ασάμπια ελεγχόταν από τις δυνάμεις του Χάφταρ μέχρι πρόσφατα, όταν την κατέλαβαν οι δυνάμεις της GNA. Μετά την ανακατάληψη της πόλης, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), του Χαλίφα Χάφταρ, προχώρησε σε μπαράζ βομβαρδισμών της πόλης Γκαριάν, βόρεια της Αλ Ασάμπια (βλέπετε χάρτη). 

Με τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχουν τρία ανοιχτά μέτωπα στην Λιβύη. Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, δυνάμεις του LNA, υπερασπίζονται σθεναρά το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, στις νότιες περιοχές της Επαρχίας Τριπολιτάνια, όπου οι δυνάμεις του LNA ξεκίνησαν νέες επιχειρήσεις για να ανακαταλάβουν τις περιοχές τις οποίες απώλεσαν τις προηγούμενες μέρες και στα δυτικά της Τρίπολης, στην πόλη Σύρτη, όπου γίνεται αναφορά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για στρατοπέδευση Ρώσων μισθοφόρων σε αεροπορική βάση της περιοχής (βλέπετε χάρτη). 


Πέραν αυτού, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται αναφορά και σε αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα, της ομώνυμης Επαρχίας στην Λιβυκή έρημο για την προστασία από πιθανές αεροπορικές επιδρομές των τουρκικών F-16, κατά των δυνάμεων του Χάφταρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή  Babak Taghvaee – Μπάπακ Τακβαίε, ο LNA, έχει αναπτύξει στην συγκεκριμένη βάση συστήματα αεράμυνας ΒUK M1 ή M2 όπως και αρκετά συστήματα Pantsir S1E (βλέπετε χάρτη). 

 

 

 

 

 

 

Σε μια άλλη εξέλιξη, διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν πως ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Η ομαδα της DEFENCE ReDEFiNED θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This