ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Λιβύη | Αναβάλλονται για τον Ιανουάριο οι βουλευτικές εκλογές, 24/12 οι προεδρικές
Defence Redefined
Published on 06/10/2021 at 09:00

Οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο, έναν μήνα μετά τις προεδρικές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

“Η εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει 30 ημέρες μετά την εκλογή προέδρου”, είπε ο εκπρόσωπος Αμπντάλα Μπλίχεκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τομπρούκ, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο. Η αναβολή των βουλευτικών εκλογών οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν προτεραιότητα οι προεδρικές, υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος | Ζητά την έξοδο μισθοφόρων και όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη χωρίς καμία καθυστέρηση

Την Δευτέρα ο κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο που διέπει τις βουλευτικές εκλογές, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός άλλου, αμφιλεγόμενου νόμου που αφορά τις προεδρικές.

Οι δύο εκλογικές διαδικασίες επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν ταυτόχρονα, στις 24 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό να βγει η Λιβύη από τη μείζονα πολιτική κρίση των τελευταίων ετών. 

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης (HCE), όργανο που έχει τον ρόλο της Γερουσίας, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση της Βουλής. Νωρίτερα ωστόσο γνωστοποίησε ότι απορρίπτει τον εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε την Δευτέρα, τονίζοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του σώματος αυτού.

Το HCE είχε αντιταχθεί και στον εκλογικό νόμο για τις προεδρικές, θεωρώντας ότι ήταν “προσαρμοσμένος” έτσι ώστε να ευνοεί τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Ζητούν την άμεση και την άνευ όρων αποχώρηση όλων των μισθοφόρων

Η Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση, το 2011, του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, προσπαθεί να εξέλθει από μια δεκαετία σύγκρουσης που σημαδεύτηκε από την ύπαρξη αντίπαλων εξουσιών και αιματηρή βία.

Μετά το τέλος των μαχών το καλοκαίρι του 2020 μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, μια ενοποιημένη και μεταβατική κυβέρνηση σχηματίστηκε τον Μάρτιο για να οδηγήσει στη μετάβαση. Ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης στο τέλος μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρόσφερε ένα φως ελπίδας.

Στην κυβέρνηση αυτή, υπό τον επιχειρηματία, Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ανατέθηκε από 75 προσωπικότητες της Λιβύης όλων των παρατάξεων που συνήλθαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ενώσει τους θεσμούς και να ολοκληρώσει την ατελείωτη πολιτική μετάβαση, οργανώνοντας βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Η Ελλάδα στη διάθεση της Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This