Λίβανος | “Πράσινο φως” στη συμφωνία με Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες
Defence Redefined
Published on 14/10/2022 at 11:00

Ο Λίβανος ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ, η οποία ανοίγει τον δρόμο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

Ο Λιβανέζος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία θα φέρει σταθερότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων αν και σημείωσε ότι “δεν σηματοδοτεί κανενός τύπου εξομάλυνση των σχέσεων”.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την άντληση και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νερά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, θα αποκλιμακώσει τις ένοπλες εντάσεις στα χερσαία σύνορα των δύο κρατών και θα προσφέρει ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων στην υπό κατάρρευση οικονομία του Λιβάνου.

Το σύμφωνο, το οποίο έπρεπε να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου και από το υπουργικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίστηκε ιστορική εξέλιξη από τις πολιτικές ηγεσίες σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι ένα επίτευγμα ιστορικής σημασίας, που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα φέρει δισεκατομμύρια στην εθνική του οικονομία και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά του.

Η συμφωνία αφορά μόνο τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και όχι τα διαφιλονικούμενα χερσαία σύνορα, τα οποία αστυνομεύονται από ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων αποδείχθηκε εξίσου δύσκολος, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. 

Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται ήδη το κοίτασμα, έχοντας τοποθετήσει σειρά από σημαδούρες χαράσσοντας άτυπα θαλάσσια σύνορα. Η Βηρυτός είχε αρχικά καταδικάσει την κίνηση αυτή του Ισραήλ ως μονομερή πρόκληση, για να υποχωρήσει πριν από δύο εβδομάδες.

Η επίλυση της κρίσης αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Αμός Χόκστιν, να επεξεργάζεται και να παρουσιάζει σχέδιο πρόσβασης των δύο χωρών στα χωρικά ύδατα.

Με πληροφορίες από: AP, REUTERS, AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Λίβανος | Διαμάχη για την παρουσία της Energean στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα “Καρίς”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This