Κ. Μπακογιάννης | Συνάντηση με Ζελένσκι και δήμαρχο Κιέβου – Υπογραφή συμφωνίας για ανοικοδόμηση πόλεων
Defence Redefined
Published on 20/08/2022 at 10:54

Συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι και τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, είχε την Παρασκευή 19 Αυγούστου ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Κίεβο, με αντιπροσωπεία Δημάρχων ευρωπαϊκών πόλεων.

Στόχος της αποστολής των δημάρχων ήταν η υπογραφή συμφωνίας στήριξης της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων.

Η συμφωνία που υπεγράφη, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, από τον εκπρόσωπό του, προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών ανοικοδόμησης και αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου Eurocities, στο οποίο μετέχει η Αθήνα.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δήμαρχοι Φλωρεντίας, Αθήνας, Ελσίνκι, Λυών, Μασσαλίας, Όσλο, Ρίγας, Τιράνων και Κιέβου σημειώνουν πως οι δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνουν κάλεσμα για την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ειρήνης. Δεσμεύονται, επίσης, να συνδυάσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προετοιμασία και την πραγμάτωση της ταχείας και βιώσιμης ανασυγκρότησης των ουκρανικών πόλεων, τις οποίες έχουν καταστρέψει οι ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε πως είναι σημαντικό η ανοικοδόμηση να ξεκινάει όχι μετά τον πόλεμο αλλά τώρα. Πρέπει να διασφαλιστούν και να παρασχεθούν ανθρωπιστικά μέτρα που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, πρόσθεσε, για τον προϋπολογισμό, γιατί σχεδόν όλα τα χρήματά διατίθενται για την ενίσχυση του στρατού. Για αυτό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια.

Ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε πως ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι μια μακρά διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να στηρίξει αυτόν τον Μαραθώνιο με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα ενώ η Αθήνα, πρόσθεσε, με όλες της τις δυνάμεις θα είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανοικοδόμηση των Ουκρανικών πόλεων και της στήριξης του φίλου Ουκρανικού λαού

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σλοβακία | Αποχαιρετά τα MiG-29 – Οι φήμες για μεταφορά τους στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This