ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κ. Μητσοτάκης | Σε Ισραήλ και Ρωσία ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Defence Redefined
Published on 07/12/2021 at 16:30

Την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά την αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με την συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Διαβάστε επίσης: Σε ρήξη οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν

Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Σότσι, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο  είχε συναντήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. 

Σε μία κρίσιμη συγκυρία, στην οποία κυρίαρχο ζήτημα είναι η ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων. Έμφαση, μάλιστα, αναμένεται να δοθεί στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στελέχη να σημειώνουν ότι η Ρωσία, εκτός από μία χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, τη στιγμή που η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως υπενθυμίζεται, άλλωστε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2020, και εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, είχε τονίσει πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων

Στο ίδιο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παράγοντες κρατούν στην πρώτη γραμμή των αναφορών τους και τη σταθερή θέση της Μόσχας για το Κυπριακό.

Η Ρωσία στηρίζει μία λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας”.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποιείται σε μία εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Army 2021 | Στρατιωτική και τεχνική συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας

Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοιχτοί. Ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Πούτιν έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν, στην ατζέντα της οποίας είχαν βρεθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και επανενεργοποίησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Πούτιν συνεδρίασε στη Μόσχα η Επιτροπή (συμπροεδρεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ) και υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού και της φορολογικής συνεργασίας.

Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Χαιρετίζει την αναγνώριση της Κριμαίας ως “ρωσικό έδαφος” από τον πρόεδρο Λουκασένκο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This