Κ. Μητσοτάκης | Ξεκινούν έρευνες νοτίως της Κρήτης από την ExxonMobil – Νέο κοίτασμα βρέθηκε στο Ισραήλ από την Energean
Defence Redefined
Published on 08/11/2022 at 09:30

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπε ότι οι σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. 

Κατά τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες, έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. 

Η χώρα μας, ασχέτως της προσήλωσης που έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. 

Μετά την ερμηνεία των επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Διαβάστε επίσης: Ουγγαρία – Σερβία | Συμφωνία για νέο αγωγό που θα μεταφέρει Ρωσικό πετρέλαιο

Παράλληλα, μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου, την 4η στην θάλασσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η Energean.

Πρόκειται για το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου “Ζευς” στο Block 12 που εκτιμάται σε 13,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, είναι δηλαδή μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων για 10 – 12 bcm. Η Energean προχωρεί τώρα σε ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την γεώτρηση.

Όπως αναφέρεται εξάλλου από την εταιρεία, οι νέες ποσότητες φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι δυνατό να αξιοποιηθούν είτε για την αύξηση των πωλήσεων της Energean στην εγχώρια αγορά, είτε για την εξαγωγή στην Κύπρο και με προοπτική υγροποίησης σε μονάδα που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό καθώς είτε και για την εξαγωγή προς την Αίγυπτο, μέσω υφιστάμενων αναβαθμιζόμενων ή νέων αγωγών και υγροποίηση στα υφιστάμενα τερματικά της χώρας.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος “Ζευς” και η αναβάθμιση του κοιτάσματος “Αθηνά” δίνουν στην Energean μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου και την εμπορευσιμότητα της Περιοχής Ολύμπου και, πλέον, η εταιρεία προχωρά το αναπτυξιακό της σχέδιο. 

Η Energean αναμένεται να προχωρήσει στην τελική ενημέρωση για τις συνολικές ποσότητες της Περιοχής Ολύμπου στις αρχές του 2023, με βάση την ειδική έκθεση που ετοιμάζεται από την D&M.

Σημειώνεται ότι το πλοίο γεωτρύπανο Stena IceMax έχει τώρα μετακινηθεί στο Block 23 της θάλασσας του Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσει σε γεώτρηση της δομής “Ηρακλής”.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Ισπανία – Πορτογαλία | Συμφωνία για υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου και καθαρού υδρογόνου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This