Κύπρος | 300 Ειδικοί αστυνομικοί για την φύλαξη της Πράσινης Γραμμής
Defence Redefined
Published on 13/05/2022 at 15:30

Την πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών με σύμβαση μέχρι 28 μήνες για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής και άλλα καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ζητούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εσωτερικών σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα του Αρχηγού Αστυνομίας να προσλάβει ειδικούς αστυνομικούς με γρήγορες διαδικασίες για εκτέλεση υποστηρικτικών καθηκόντων σε σχέση με το μεταναστευτικό και άμεση ανάπτυξη ενός προγράμματος περιπολιακής κάλυψης της Πράσινης Γραμμής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Τα νομοσχέδια αποσκοπούν στο παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης από την Αστυνομία συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της στην εκτέλεση  βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων.  Τα καθήκοντα αυτά αφορούν αποκλειστικά την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.

Με το νομοσχέδιο με τίτλο “Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022”, τροποποιείται το άρθρο 5 του βασικού νόμου και παρέχεται η δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας, με την έγκριση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να προσλαμβάνει με σύμβαση, ως συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς, πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μια μόνο φορά για χρονική περίοδο δέκα (10) μηνών.

Λόγω του ότι η  εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας δεν είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, η προϋπόθεση εκπλήρωσης της υποχρέωσης θητείας δεν θα απαιτείται για τις υποψήφιες για πρόσληψη γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος

Η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, τα απαιτούμενα προσόντα, τα καθήκοντα που θα εκτελούν, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, προβλέπονται στο σχέδιο Κανονισμών με τίτλο “Οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022”.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως:

  • Περιπολιακή κάλυψη και ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμή
  • Έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ˙
  • Μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙
  • Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙
  • Απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Η αμοιβή, το ωράριο εργασίας, η άδεια απουσίας με ή χωρίς απολαβές και η άδεια ασθενείας των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών καθώς επίσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα περιλαμβάνονται στην προκήρυξη των θέσεων καθώς επίσης και στην σύμβαση των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.

Διαβάστε επίσης: Πράσινη Γραμμή | 300 νέοι αστυνομικοί για την επιτήρηση της

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έκανε λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προσλήψεων, αναφέροντας ότι αυτή η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει χρονοβόρες αποφάσεις.

Επιπλέον είπε, ότι αν κάποια στιγμή μειωθούν οι ροές μεταναστών, το κράτος δεν θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τους μισθούς αυτών των αστυνομικών. Το ετήσιο μισθολόγιο των συμβασιούχων αυτών αναμένεται να ανέλθει στα 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί άλλο 1,1 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό τους και 1,2 εκατ. ευρώ για την αγορά οχημάτων.

Σημείωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε να επιστρέψει 1645 παράνομους μετανάστες από τις πάνω από 7000 που έχουν αφιχθεί. Ο Υπουργός είπε στην Επιτροπή Νομικών ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στην πράσινη γραμμή δίνει την εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν μπορεί να ασκήσει κανένα έλεγχο, με την Τουρκία να αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι παρουσίασε και στην ΕΕ την μεθοδολογία που ακολουθείται από τους διακινητές με την παρουσίαση 317 ταξιδιωτικών εγγράφων. Όπως είπε, η διαδικασία είναι η αναχώρηση από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, με τους μετανάστες να φτάνουν μέσω Κωνσταντινούπολης στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Εκεί τους δίνεται βίζα 60 ημερών και στη συνέχεια διέρχονται από διάφορα σημεία της πράσινης γραμμής στο έδαφος της Δημοκρατίας.  

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ | Κυρώσεις για τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στα κατεχόμενα

Ο κ. Νουρής εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση τους τελευταίους μήνες, αναφέροντας ότι υπήρξαν 7620 αιτήσεις ασύλου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, σε σχέση με 2810 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανασταλεί η δυνατότητα λήψης αιτήσεων ασύλου, όπως είχε γίνει και στην Ελλάδα, κάτι το οποίο η ΕΕ δεν επέτρεψε.

Σημείωσε επίσης ότι το 92% των αφίξεων παράνομων μεταναστών ήταν από την Πράσινη Γραμμή το 2022 και ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει αλλάξει η φυσιογνωμία των μεταναστών, αφού η πλειονότητά τους είναι από το Κονγκό και ακολουθούν, η Νιγηρία, η Συρία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές σε σχέση με κυρίως ανθρώπους ασιατικής καταγωγής που ερχόταν στο παρελθόν. Παράλληλα αναφέρθηκε σε αυξημένα ποσοστά συμμετοχής Αφρικανών σε περιπτώσεις βίαιων συγκρούσεων.

Εξήγησε ότι οι μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στην Κύπρο, ενώ παραπλανούνται από διακινητές που τους λένε ότι έρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και από εκεί μπορούν να παν όπου θέλουν στην ΕΕ, ωστόσο η Κύπρος είναι εκτός της ζώνης του Σένγκεν και καταλήγουν να μένουν εγκλωβισμένοι στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Νουρής εξήγησε επίσης ότι όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοια προβλήματα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένας συνδυασμός φυσικός εμποδίων, μονάδων επιτήρησης και καμερών. Τόνισε παράλληλα της σημασία της τοποθέτησης φυσικών εμποδίων για αποτροπή διέλευσης των μεταναστών και είπε ότι δεν μπορεί να αφεθεί να συμβαίνουν φαινόμενα όπως η καταστροφή από κάποιους αυτών των εμποδίων. Κάλεσε επίσης τα δικαστήρια να γίνουν πιο αυστηρά σε όσους συλλαμβάνονται ως διακινητές.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ | Η Κύπρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μεταναστευτικό, στάλθηκε γραπτό διάβημα στην Κομισιόν

Στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου σημείωσε τη σημασία της ταχείας πρόσληψης σε 2-3 μήνες των ειδικών αστυνομικών ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνδράμουν στην επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, όπου όπως είπε οι διακινητές μεταναστών έχουν αποθρασυνθεί.

Ωστόσο τη διαφωνία τους εξέφρασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών που ζήτησαν την κάλυψη μόνιμων κενών θέσεων που υπάρχουν στην αστυνομία για ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

Η αντίδραση των συνδέσμων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους, σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ριζικά το θέμα του μεταναστευτικού μέσα από έναν οργανωμένο σχεδιασμό και έκανε λόγο για βεβιασμένες κινήσεις. Ανέφερε ότι υπάρχουν 600 μόνιμες κενές θέσεις στην Αστυνομία για πλήρωση, ενώ τόνισε ότι ο χειρισμός της Πράσινης Γραμμής είναι πολύ λεπτός και ότι ένας συμβασιούχος με ορίζοντα απασχόλησης 28 μηνών δεν αναμένεται να επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ενήργησε βεβιασμένα και θα πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες αυτές.

Εκ μέρους του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα ο Νίκος Λοϊζίδης έκανε λόγο για έναν μανδύα για να εισέλθουν οι 300 συμβασιούχοι στον κλάδο της Αστυνομίας, ενώ είπε ότι υπάρχουν 300 ειδικοί αστυφύλακες που προσλήφθηκαν μετά το 2002 και μπορούν με 1,5 μήνα εκπαίδευσης να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα.

Διαβάστε επίσης: Σχεδιασμοί για τοποθέτηση εμποδίων στην Πράσινη Γραμμή για την αντιμετώπιση των παράνομων διελεύσεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This