Κύπρος | Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο οικόπεδο 6
Defence Redefined
Published on 22/12/2022 at 13:49

Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη στο οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανακοίνωσε η Λευκωσία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κατά τις εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1» από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V., εντός του Τεμαχίου 6 εντοπίστηκε στήλη καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Η γεώτρηση διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων. 

Κατά την ίδια πηγή, η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. 

Το υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτό τον σκοπό.

Διαβάστε επίσης: H2Med | Έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού “πράσινου” υδρογόνου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This