Κύπρος | Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων – Σειρά του Κτηματολογίου μετά το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Defence Redefined
Published on 10/03/2023 at 17:49

Μετά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, του οποίου παρέλυσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα, νέα επίθεση από χάκερς μπλόκαρε και το κρατικό Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επιθέσεις με κακόβουλα λογισμικά τύπου ransomware ενώ έχουν ζητηθεί, τουλάχιστον για την περίπτωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, λύτρα ώστε να “αποκατασταθεί η ζημιά”.

Τις τελευταίες μέρες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να επαναφέρει τα συστήματα και να επανακτήσει τα δεδομένα, ενώ όπως ανέφερε ο Επίτροπος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης στο Κτηματολόγιο έχει ήδη αποσταλεί ομάδα που εργάζεται μαζί με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του κράτους, η οποία στην παρούσα φάση αξιολογεί το μέγεθος της επίθεσης.

Πέραν της σημερινής ανακοίνωσης του Κτηματολογίου για τεχνικό πρόβλημα, δεν έχει γίνει κάποια περαιτέρω αναφορά για την έκταση της κυβερνοεπίθεσης και πότε θα επανέλθει η λειτουργία της Πύλης Κτηματολογίου.

Ο κ. Μιχαηλίδης σχολίασε ότι το Κτηματολόγιο είναι μια κρίσιμη υποδομή, αφού είναι μια κυβερνητική δομή και περιέχονται προσωπικά δεδομένα, ενώ επιβεβαίωσε και την κυβερνοεπίθεση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα στην ιστοσελίδα του.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΤΑ

Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρόλαβε τα χειρότερα με την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε, αφού διαχειρίζεται τον κωδικό .cy και σε περίπτωση υποκλοπής των δεδομένων αυτών, “το κράτος θα είχε κλείσει”.

Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε ότι συνήθως σε ransomware επιθέσεις κλειδώνουν τις πληροφορίες και για να τις ξεκλειδώσουν ζητούν λεφτά. Επίσης κλέβουν δεδομένα και απειλούν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα.

Επεσήμανε ότι αν δεν υπάρχει back up, θα αναγκαστεί κανείς να πληρώσει και ακόμα και αν το πράξεις και ανακτήσεις τα δεδομένα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα επιστρέψουν οι χάκερς. Έτσι, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται back ups και να αποθηκεύονται σε διαφορετικό δίκτυο ώστε να είναι ασφαλισμένα.

Λόγω των τεχνικών προβλημάτων στον ιστότοπο «Πύλη Κτηματολογίου», όλες οι πράξεις και τα ραντεβού στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία έχουν αναβληθεί.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι πλέον οι κυβερνοεπιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και γι’ αυτό πρέπει τόσο οι κρατικές υπηρεσίες, τα συστήματα υποδομών του κράτους αλλά και οι επιχειρήσεις να καθιερώσουν την κουλτούρα κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ | Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This