Κύπρος | Κοινή Δήλωση Υπουργών στη Διάσκεψη MED5 στην Πάφο
Defence Redefined
Published on 10/10/2022 at 08:30

Στην Πάφο της Κύπρου διεξήχθη η τέταρτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των Med5 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα).

Στη Σύνοδο Κορυφής μίλησαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακούσαν και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνο Λαμοργέζε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο βέλτιστος συντονισμός των θέσεων της ομάδας των πέντε κρατών – μελών της ΕΕ, για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε κοινή δήλωση μετά την 4η Υπουργική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συντονισμένης θέσης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο στις 14 Οκτωβρίου, σημειώνουν ότι μετά από λεπτομερή συζήτηση των εσωτερικών και εξωτερικών διαστάσεων της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, στοχεύουν προς μια ολιστική διαχείριση των θεμάτων ασύλου και μετανάστευσης.

Το MED5 εξέφρασε την εκτίμησή του για τον κοινό οδικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επίτευξη συνολικής και ισορροπημένης συμφωνίας για το άσυλο και τη μετανάστευση. 

Ωστόσο, υπογραμμίζουν επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν με ισορροπημένη προσέγγιση και επίσης να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή διάλογο για τη δημιουργία ενός πραγματικά κοινού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης.

Διαβάστε ακόμα: Πράσινη Γραμμή | 300 νέοι αστυνομικοί για την επιτήρηση της

Στην κοινή δήλωση τους οι υπουργοί των πέντε χωρών ζητούν μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναγνωρίσουν επιτέλους τα αυξημένα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής και τα πρόσθετα καθήκοντα που προκύπτουν στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης, της υποδοχής, του ασύλου και της ένταξης, εισάγοντας γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα δίκαιου καταμερισμού των βαρών για ολόκληρη την ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι μια σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών.

Επίσης ζητούν να προβλεφθεί ένας αποτελεσματικός προβλέψιμος και υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης που να αντικατοπτρίζει τις επιτόπιες ανάγκες και να δοθεί έμφαση στη διαχείριση των συνόρων, μέσω της ενισχυμένης επιτήρησης στην προέλευση και την πρόληψη των παράτυπων διελεύσεων.

Καλούν επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των γεωγραφικών συνθηκών και των γεωπολιτικών εξελίξεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις υβριδικές απειλές και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από ορισμένες γειτονικές χώρες, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως σημειώθηκε επίσης, υπάρχει ανάγκη να αξιολογηθούν οι πραγματικές συνθήκες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Τέλος γίνεται ειδική μνεία στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου και συγκεκριμένα σημειώνεται ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, μέσω ενισχυμένης προσυνοριακής επιτήρησης κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών και πρόληψης παράτυπων διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς, λόγω των ειδικών συνθηκών που ισχύουν, παρά το γεγονός ότι η “Πράσινη Γραμμή” δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε..

Διαβάστε ακόμα: Σχεδιασμοί για τοποθέτηση εμποδίων στην Πράσινη Γραμμή για την αντιμετώπιση των παράνομων διελεύσεων

Την εισήγηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων ασύλου, ώστε αυτά να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής, είτε διέλευσης των μεταναστών και πριν την άφιξη τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα θέσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Είπε ακόμη ότι η πράσινη γραμμή, η οποία παρά το ότι δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις, δυστυχώς, αποτελεί το χώρο διέλευσης σχεδόν του 94% των παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα εδάφη μας θίγοντας έτσι το θέμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελβετική Κυβέρνηση θα συνδράμει την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, με τη σχετική συμφωνία να υπογράφεται μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών στη Βέρνη στις 31 Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε την οικονομική βοήθεια της Τσεχίας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για να στηριχθεί η προσπάθεια του Γραφείου Επιστροφών του ΥΠΕΣ, το οποίο, όπως είπε, πέτυχε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να επιστρέψει μέσα στη φετινή χρονιά σχεδόν 5000 παράτυπους μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης υπογράμμισε με την σειρά του την ανάγκη να επανεκκινήσει η διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών το 2016, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και η άρνησή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, όπως άλλωστε προκαλεί η εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική της.

Διαβάστε ακόμα: Μεταναστευτικό | Οι ροές από την Τουρκία και οι επαναπροωθήσεις – Τι ζητά η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This