ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κύπρος | Η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση του τεμαχίου 5 δεν επηρεάζει την Τουρκία
Defence Redefined
Published on 04/12/2021 at 18:30

Στις απειλητικές δηλώσεις που έκανε η Τουρκία εναντίον της Κύπρου με αφορμή τη παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, είχε δηλώσει ότι “η Τουρκία, όπως και πριν αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” (κατεχομένων)”.

Απαντώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη”.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι: “Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων”.

Διαβάστε επίσης: Άσκηση “ΝΕΜΕΣΙΣ 2020” | Φρεγάτες, ελικόπτερα, αλεξιπτωτιστές και ΟΥΚ στην Κυπριακή ΑΟΖ – VIDEO

Η Κύπρος έδωσε την δική της απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφορικά με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αδειοδότηση του ερευνητικού τεμαχίου 5 στην Κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου: “Η προρρηθείσα δήλωση καταδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της.

Το τεμάχιο 5 βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, ήτοι, της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 5 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η επέκταση της παρουσίας της ExxonMobil στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου. Η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας”.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Νικόλας Ιωαννίδης | Η οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, η συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου και το τουρκολυβικό μνημόνιο – VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This