Κύπρος | Εκτός λειτουργίας οι κυβερνητικές ιστοσελίδες λόγω διαρροής νερού – Η αξία των Data Centers
Defence Redefined
Published on 11/04/2023 at 16:44

*Αθανάσιος Τσάκαλος

“Black out” στη σύνδεση κυβερνητικών ιστοσελίδων προκάλεσε διαρροή σε μία από τις δεξαμενές νερού του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, με τους υπεύθυνους να δηλώνουν άγνοια για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, υπήρχε διαρροή σε ένα από τα μεγάλα ντεπόζιτα νερού του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στο υπόγειο, και βρίσκεται σε υπερυψωμένο χώρο, δίπλα στο σημείο, όπου βρίσκονται οι διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλο τον κυβερνητικό κόμβο, δηλαδή για όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Για λόγους ασφαλείας έχουν αποσυνδεθεί οι διακομιστές (servers) για να αποκατασταθεί η βλάβη και να αφαιρεθεί οποιαδήποτε υγρασία που βρίσκεται στο εν λόγω υπόγειο, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για τη ταχύτερη αποκατάσταση της ζημιάς και την επανασύνδεση των συστημάτων με το διαδίκτυο, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κοινό αλλά και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά. 

Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση λειτουργών σε θέματα κυβερνοασφάλειας – “Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας των αμυντικών μας συστημάτων”

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποκατάσταση της παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών του Κράτους, σύμφωνα με τον υφυπουργό Καινοτομίας Φίλιππο Χατζηζαχαρία, ενώ  παράλληλα θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) και για την απουσία περαιτέρω μέτρων θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. 

Μέχρι στιγμής έχει ήδη αποκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο, ενώ οι ειδικοί εργάζονται εντατικά προς επαναφορά το συντομότερο δυνατόν των υπόλοιπων υπηρεσιών που έχουν επηρεαστεί. 

Ιστοσελίδα ΓΕΕΦ 11/04/2023 στις 4:09 μ.μ.

Σημειώνεται πάντως ότι η ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) είναι ενεργή, ενώ του Υπουργείου Άμυνας όχι.

Ιστοσελίδα ΥΠΑΜ 11/04/2023 στις 4:07 μ.μ.

Η αξία των Data Centres

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο πέραν των πολυάριθμων εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας έκαναν την εμφάνιση τους και μεγάλα Κέντρα Δεδομένων (data centres). Ένα εξ’ αυτών, αυτό της εταιρείας CL8 στην Λεμεσό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και η DEFENCE ReDEFiNED προ αρκετών μηνών. 

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED κατά την διάρκεια της επίσκεψης, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί ενδελεχώς για τις δυνατότητες του Data Centre της CL8, το αποτελεί το πρώτο ανεξάρτητο, υπερσύγχρονο και ουδέτερο (carrier neutral) Κέντρο Δεδομένων Tier III στην Κύπρο.

Data Centre της CL8

Το υπόψη Data Centre ακολουθεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, φιλοξενώντας τους servers εταιρειών και οργανισμών. H CL8 διαθέτει την τεχνογνωσία, το προσωπικό και τις υποδομές για να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Παράλληλα, το Data Centre της CL8 έλαβε την πιστοποίηση Tier III Constructed Facility (TCCF) από το Uptime Institute των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση επιβεβαιώνει τα υψηλού επιπέδου πρότυπα, καθώς και την ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών, που προσφέρει ένα Data Centre ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες. 

Πιο συγκεκριμένα, ένα Data Centre πρέπει να είναι σχεδιασμένο και να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής φύλαξη των δεδομένων και η αδιάλειπτη λειτουργία του 24/7/365. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι στο Data Centre της CL8 που είχαμε επισκεφθεί, μας έγινε ειδική μνεία για τις πρόνοιες και τις υποδομές που υπάρχουν σε περίπτωση πυρκαγιάς και πλυμμήρων.

Το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή  “Πρωινό Δρομολόγιο”, του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ.Παντελή ανέφερε στην δημοσιογράφο Ελένη Βρετού στα πλαίσια της συζήτησης για το θέμα με την διαρροή, ότι μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχει πρόγραμμα εν εξελίξη για αγορά υπηρεσιών σε Data Centres του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο. Ο κ. Παντελή ωστόσο δεν επεκτάθηκε περισσότερο περί αυτού αλλά περιορίστηκε στο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το έργο “δεν έχει εγκαταληφθεί”.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου (το οποίο αποτελεί μέρος της Ευρωπαικής Πολιτικής μετά την άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της πανδημίας του Covid-19), περιλαμβάνει 75 επενδύσεις και 58 μεταρρυθμίσεις, που θα υποστηριχθούν με επιχορηγήσεις ύψους 1,006 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 0,2 δισ. ευρώ. 

Το 41 % του σχεδίου θα στηρίζει κλιματικούς στόχους και το 23 % θα προάγει την ψηφιακή μετάβαση. Όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις πρέπει να υλοποιηθούν εντός στενού χρονικού πλαισίου, καθώς ο κανονισμός για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προβλέπει ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2026.

Διαβάστε επίσης: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου | Σοβαρό το περιστατικό κυβερνοεπίθεσης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This