Κύπρος | Αναστασιάδης και Τατάρ σε εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Defence Redefined
Published on 14/04/2022 at 09:00

Το βράδυ της Τετάρτης, στον χώρο του Παλιού Αεροδρομίου Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΟΥΝΙΦΚΥΠ με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Σύμφωνα με το Euronews, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το Φύλο με στόχο την πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου συναντήθηκε με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς αν προέκυψε κάτι μετά την αποψινή πρώτη του συνάντηση με τον κ. Ερσίν Τατάρ μετά από επτά μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: “θα ευχόμουν. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι του πρότεινα πως καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση και εφόσον μιλούμε για τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως εδώ και δεκαετίες έχει συμφωνηθεί, να μπουν κάτω οι ανησυχίες της κάθε πλευράς για να δούμε πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσουμε. 

Φαίνεται ότι θέλουν και επιμένουν στην απαράδεκτη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και εν συνεχεία να αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει έδαφος για λύση. Πρότεινα να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω εισηγηθεί. Οι παρεμβάσεις του Τουρκοκύπριου συνομιλητή ήταν αρκούντως ενδεικτικές για τις προθέσεις τους, δηλαδή μια άρνηση, για να είμαι σύντομος. 

Διαβάστε επίσης: Β. Νούλαντ | Επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν συνάντησης με τον Ν. Παναγιωτόπουλο στην Ελλάδα

Και είπα ακόμα ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα, έτσι ώστε να παρεμποδίζονται οι ροές των προσφύγων που παρατηρούμε και που εργαλειοποιούνται, δυστυχώς. Και του το είπα ότι δυστυχώς εργαλειοποιούνται με πολιτικούς στόχους από την Τουρκία. Το αρνήθηκε, ζήτησε να γίνει συζήτηση των εμπειρογνωμόνων τάχα. Του είπα ότι δεν είναι θέμα εμπειρογνωμόνων, είναι θέμα πολιτική βούλησης να παρεμποδιστούν όλες αυτές οι χιλιάδες που κάθε μήνα καταγράφονται εισρέουσες στις ελεύθερες περιοχές. Με θλίβει ειλικρινά διότι παρατηρείται μια σταθερή αδιαλλαξία από πλευράς των Τουρκοκυπρίων”.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος τουλάχιστον στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε “πώς μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος όταν οι όροι εντολής που θέτουν πως θα πρέπει να έχει ένας απεσταλμένος του ΓΓ – και εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είναι ειδικός ή προσωπικός, το θέμα είναι οι όροι εντολής – είναι η λήψη τέτοιων μέτρων καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδιανόητο να συζητείται κάτι ανάλογο.

Βεβαίως η δική μας πλευρά – έχω διαμηνύσει και στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ χθες προκειμένου να μεταβιβαστεί το μήνυμα και στον ΓΓ – επιμένει στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο γεύμα του Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ”.

Σε ερώτηση αν τα ΗΕ έδειξαν να είναι διατεθειμένα να ασκήσουν πιέσεις στον κ. Τατάρ, αλλά και στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος είπε ότι “δεν ξέρω πού αλλού άσκησαν πιέσεις και αναμένετε ότι μπορεί να ασκήσουν πιέσεις”. Κληθείς να πει αν τα ΗΕ αντιλαμβάνονται την άρνηση από πλευράς Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “ήταν μπροστά ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, και συνεπώς ήταν μάρτυρας των όσων έχουν διαμειφθεί”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι συμπρόεδροι της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που συζητείται, στόχος είναι η αύξηση του ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στις συνομιλίες στο 30%. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι είχαν μια καλή συνάντηση και ευχήθηκε να υπάρξει και πρόοδος αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ για την υποστήριξη του.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή | Ούτε λέξη για το Κυπριακό ο Ζελένσκι – Ενόχληση στην Κύπρο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This