Κόσοβο – Σερβία | Άρχισαν οι συνομιλίες Πρίστινας – Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της ΕΕ
Defence Redefined
Published on 18/08/2022 at 16:30

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες υψηλού επιπέδου συνομιλίες ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία καλώντας αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

Σήμερα, ο Μπορέλ έγραψε στο Twitter ότι οι πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι καιρός τα δύο μέρη να προχωρήσουν προς την πλήρη εξομάλυνση. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος, ο Μπορέλ κάλεσε τόσο τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς όσο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι να είναι ανοιχτοί και ευέλικτοι ώστε να βρουν κοινό έδαφος.

Οι δύο ηγέτες έφτασαν στις συνομιλίες, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ, αφού συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, χωριστά ο καθένας τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι έτοιμη να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τους δύο ηγέτες. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας στις Βρυξέλλες είπε ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι ευθύνη όλων των πλευρών –ιδιαίτερα των αξιωματούχων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα– να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο – Σερβία | Ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας στο βόρειο Κόσοβο

Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε εμφατικά ότι καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή, ενώ η ειρηνευτική δύναμη KFOR παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή του ΟΗΕ. Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε πως θα είναι δύσκολες οι αυριανές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα. Ωστόσο, τόνισε πως η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι αύριο (σήμερα) θα έχουν δύσκολες συνομιλίες και ότι δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα, και πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη έχουν την ιστορία τους και δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε απλό, αλλά θέλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους αποφεύγοντας οποιαδήποτε πιθανότητα κλιμάκωσης ή σύγκρουσης.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο | Ένταση πυροδοτεί η απόφαση να μην στηθούν κάλπες για τις σερβικές εκλογές

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This