Κόσοβο | Ένταση πυροδοτεί η απόφαση να μην στηθούν κάλπες για τις σερβικές εκλογές
Defence Redefined
Published on 03/04/2022 at 12:00

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου προκαλεί η απόφαση του Κοσόβου, να μην στηθούν κάλπες για τις επικείμενες προεδρικές και βουλευτικές σερβικές εκλογές στο έδαφός του.

Έτσι, οι Σέρβοι του Κοσόβου που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να περάσουν τα σύνορα και να ψηφίσουν σε μία από τις τέσσερις πόλεις κοντά στη μεθόριο όπου θα υπάρχουν κάλπες για αυτούς.

Στη διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα, Σέρβοι του Κοσόβου κατέβηκαν στους δρόμους τις προηγούμενες εβδομάδες διεκδικώντας το δικαίωμα τους να ψηφίσουν στις σερβικές εκλογές στον τόπο όπου διαμένουν. Στο βορρά της πόλης ζουν κατά πλειοψηφία Σέρβοι, ενώ στο νότο Αλβανοί.

“Αυτό συμβαίνει εξαιτίας αυτών από κάτω στο νότο. Ποιους εννοείτε; Ξέρετε ποιους εννοώ. Αυτούς που ενοχλούνται από εμάς. Είμαστε ενόχληση για αυτούς, είμαστε ενόχληση για όλο τον κόσμο”, δηλώνει ένας πολίτης στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, υποστηρίζει ότι το Βελιγράδι δεν ζήτησε ποτέ άδεια για την διοργάνωση των εκλογών και ότι ο ίδιος πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία της χώρας του. Από την άλλη η Σερβία, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Κοσόβου, το οποίο αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 2008.

Αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει το κοινοβούλιο του Κοσόβου και για το δημοψήφισμα επί συνταγματικών αλλαγών στις 15 Ιανουαρίου. Έτσι και τότε οι Σέρβοι του Κοσόβου έπρεπε να μετακινηθούν για να ψηφίσουν.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: ΕΕ | Η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου περνά επίσης από τη συνολική εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This