ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριάκος Μάτσης | Ο ανυπέρβλητος Αγωνιστής
Defence Redefined
Published on 19/11/2021 at 12:08

ΕΔΩΣΕΣ ΣΤ’ ΟΝΕΙΡΟ ΦΤΕΡΑ ΑΤΡΟΜΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ….

Σαν σήμερα 19/11/1958 ο Κυριάκος Μάτσης, ο Αετός του Πενταδακτύλου, περνά στο Πάνθεον των Αθανάτων…Ο μυθικός ” ΚΑΔΜΟΣ” της ΕΟΚΑ γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1926 στο ηρωικό Παλαιχώρι της Λευκωσίας και μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, πηγαίνει στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Έφηβος μαθητής γράφει το 1944: 

” ΘΑ ΡΙΧΤΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΤΙΜΙΑ ΚΙ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΣΙΑ!”

Το 1946 εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε γεωπονία (απόφοιτος 1952). Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Θεσσαλονίκη γνωρίστηκε με το Γρηγόρη Αυξεντίου που υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό σαν έφεδρος αξιωματικός. Ο Μάτσης συνδέθηκε μαζί του και οργάνωνε διαλέξεις εθνικής διαφωτίσεως, ενώ όταν γύρισε στην Κύπρο εργαζόταν ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην Παναγροτική Ένωση Κύπρου για τα δίκαια του αγρότη. Διετέλεσε τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Αμμοχώστου από το 1955 και τομεάρχης Κερύνειας έως τον θάνατο του.

Γράφει ο Αρχηγός Διγενής για τον εκλεκτό Αγωνιστή:

” Ο αείμνηστος Κυριάκος Μάτσης εμυήθη εκ των πρώτων εις τον Αγώνα. Ιδεολόγος με αρτίαν μόρφωσιν, εμφορούμενος από ηθικάς κι χριστιανικάς αρχάς, ένθερμος πατριώτης προσέφερε τη ζωή του εις τον Βωμόν της Κυπριακής Ελευθερίας…”

Αναφέρει και πάλι για τη γενναιότητά του ο Διγενής στα Απομνημονεύματά του στη σ. 327:

” Τον Σεπτέμβριον 1958, ο Κ. Μάτσης ευρίσκετο εις Πέλλα-Πάις Κυρηνείας. Εκείθεν ηθέλησε να μεταβή δι’ αυτοκινήτου εις Κυρήνειαν. Καθ’οδόν ενεφανίσθη απροόπτως και εις απόστασιν 30 μέτρων περίπου αυτοκίνητον, πλήρες Άγγλων στρατιωτών. Τότε ο Μάτσης λέγει επιτακτικώς εις τον οδηγόν: “Τράβα ίσια με ψυχραιμίαν και χωρίς να αλλάξης ταχύτητα. Εάν οι στρατιώται σου κάμουν νόημα να σταματήσης, στάσου απότομα και θα τους θερίσουμε μέχρι του τελευταίου. Προτιμώ να πεθάνω πολεμώντας, παρά να παραδοθώ“.

Γενναίος κι ανδρείος ξεχώριζε ανάμεσα σε πολλούς ο Κυριάκος! Κι την ανδρεία του την γνώρισαν οι τόποι μας οι σκλαβωμένοι. Το χώμα μας το Ελληνικό, της Λαπήθου, της Κερύνειας, του Πενταδακτύλου γεύτηκε το πύρωμα της ψυχής του Πρωταθλητή των Ιδεών του Έθνους!

Συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου 1956, μετά από προδοσία και κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης Χάρντιγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο για την εποχή ποσό των 500.000 λιρών αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο Διγενής.

Εκεί απάντησε το γνωστό:

“Ου περί χρημάτων τoν αγώνα ποιούμεθα…αλλά περί Αρετής!”

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε επίσης: Η εκδίκηση της Γεωγραφίας και η Γεωπολιτική Συστημική Ανάλυση

*Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας. 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This