ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κυπριακό | Συνάντηση Αναστασιάδη με Σπέχαρ – Νέες Προκλητικές Δηλώσεις Τατάρ
Defence Redefined
Published on 10/09/2021 at 13:00

Δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα γίνει σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 09.15 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αποχωρεί από τη θέση της στην Κύπρο στο τέλος αυτού του μήνα. Η Καναδή διπλωμάτης υπηρέτησε ως Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επιπροσθέτως, είναι πανέτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν είναι το ίδιο έτοιμη για ανάλογο διάλογο και διαβούλευση, όπως προέκυψε από τηλεφωνική επικοινωνία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέην Χολ Λουτ, με τον Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει προς την Ιερά Σύνοδο τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που η κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν – Τατάρ | Ανακοίνωσαν πιλοτικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου

Ξεπερνώντας ίσως κάθε όριο, σε ομιλία του στο πλαίσιο συμποσίου στη Σμύρνη με θέμα “H Θάλασσα των Νήσων” (εννοεί το Αιγαίο) και τα προβλήματα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα’, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι στην Κύπρο παίζονται παιχνίδια και υποστήριξε πως είναι εντελώς δική τους. Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με τις συμφωνίες η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή στον διάδοχο του την Τουρκική Δημοκρατία. Ισχυρίστηκε ακόμη πως ο μόνος στόχος της Ε/κ πλευράς είναι να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι μετά την εκλογή του στη θέση του “προέδρου”, με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, φώναξαν με όλη τους τη δύναμη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν δίπλα -δίπλα, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, και τόνισαν ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτούν την ομοσπονδία.

Ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τέλους υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο και είναι η “ΤΔΒΚ”(ψευδοκράτος). Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία και την ύπαρξή του στον δίκαιο αγώνα του Τ/κ λαού. Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχίσει ξανά, αλλά υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974. Κανείς δεν αιμορραγεί. Επομένως, η ένοπλη παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί. 

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, euronews.com, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό – Aλλαγή πλεύσης σε ένα ευνοϊκό γεωπολιτικό πλαίσιο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This